Вчені відкрили небачений раніше тип пластикового забруднення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені відкрили небачений раніше тип пластикового забруднення

Технології&Авто
3743
Якщо ви вирішите відпочити на пляжі цього літа, то з великою ймовірністю побачите пластикове сміття. Воно буде або валятися на піску, або плавати в прибережних хвилях, або просто лежати на дні. Соломинки, кришки від пляшок і самі пляшки, одноразовий посуд… Ми вже багато разів писали про те, якої шкоди все це дрібне сміття завдає навколишньому середовищу.
Однак недавно дослідники виявили новий, вельми незвичайний вид забруднення. Його оригінальна назва – «plasticrust», і за фактом це справжнісінька «скельна порода» з пластмаси.
Ігнасіо Гестосо, еколог з Центру морських досліджень і екології MARE на португальському острові Мадейра, вперше помітив дивні коркові відкладення на берегових скелях вулканічного острова ще в 2016 році.
Синювата плівка обплела камені і приклеїлася до них як стара жуйка до тротуару. Гестосо і його колеги зробили кілька фотографій і взяли пару зразків, але для серйозного дослідження цього, зрозуміло, було недостатньо. На початку цього року вони повернулися на колишнє місце по нові дані і виявили, що корковий шар не тільки став більший, але і заграв новими кольорами.
Екологи зібрали таємничу речовину і піддали її хімічному аналізу, щоб зрозуміти, з чим саме вони мають справу. Шляхом випадкового відбору проб стало ясно, що за три роки корковий шар покрив приблизно 10% всіх скель. Він складається переважно з поліетилену, який зустрічається повсюдно, від одноразових пакетів до харчових контейнерів.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас