Україна підписала контракт щодо ліквідації ядерного могильника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна підписала контракт щодо ліквідації ядерного могильника

Енергетика
946
Україна підписала контракти в рамках проекту НАТО з поховання радіоактивних відходів, які зберігаються в могильнику в Кіровоградської області на об’єкті “Цибулеве” Міністерства оборони України.
Документ був підписаний в Києві у вівторок.
Відзначається, що провідна країна в цьому проекті – Німеччина, ще один з донорів – Норвегія. Агентство НАТО з підтримки і постачання є виконавчим агентством і відповідає за всі аспекти управління проектом до його завершення, а координатор і бенефіціар з боку України в частині супроводу робіт щодо поводження з радіоактивними відходами – Державне агентство України з управління зоною відчуження.
Проект буде реалізовуватися 18 місяців, а його сумарна вартість складає 1,5 млн євро.
Реалізація проекту буде проходити в кілька етапів. Перший – радіаційне дослідження об’єкта, вивчення історичної інформації майданчика з проведенням радіологічних і екологічних досліджень. Другий – підготовка технічного рішення, попередня обробка радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціювання, упаковка в контейнери і транспортування до місць поховання. Третій – рекультивація територій об’єкта, відновлення територій до свого первинного стану.
Очікується, що результатом проекту стане реабілітація території, на якій зараз зберігаються радіоактивні відходи, а також усунення загрози незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів за межі об’єкта і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище і населення регіону.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас