Комунальники готуються до зростання цін на газ – погоджують тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комунальники готуються до зростання цін на газ – погоджують тарифи

Особисті фінанси
4506
Навесні українцям піднімуть ціни на газ. В цілому в найближчий рік блакитне паливо для споживачів подорожчає приблизно на 45%. За словами експертів, це неминуче призведе на початку до зростання тарифів на послуги ЖКГ, а потім обернеться повальними неплатежами.
Днями прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що змушений був підняти ціну на газ для населення в кінці 2018 року, щоб уникнути дефолту. Черговий “порятунок українців” у вигляді підвищення ціни газу намічено урядом на 1 травня 2019 року, хоча з боку влади це і не афішується, у зв’язку з майбутніми виборами. Але незважаючи на те, що велика частина українців ще перебуває в невіданні щодо майбутнього підвищення тарифів, комунальники вже повним ходом готуються до нього.
«Це підвищення цін на газ, але виходить, що тариф піднімуть всі газові генерації. Що спричинить далі підйом цін на електроенергію для всіх», — розповів UBR.ua радник голови КМДА з питань ЖКГ Олексій Тихонов.
Комунальники погоджують тарифи
Наприклад, КП «Київтеплоенерго» вже подало на розгляд Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), пропозиція про перегляд тарифів на відпуск електричної та теплової енергії на ТЕЦ з 1 травня цього року. Згідно з протоколом від 15 лютого 2019 року, Київтеплоенерго планує підвищення тарифів на опалення на 18,75%, а на світло – на 31,24%. Проект тарифів одностайно підтриманий усіма учасниками засідання, підписаний заступником глави КМДА Пантелєєвим і направлений в НКРЕКП.
Варто відзначити, що це не остаточний тариф для споживачів, а лише ціна виробництва, яка в підсумку і ляже в основу збільшених весняних платіжок. Ця пропозиція буде розглядатися регулятором відповідно до регламенту. Як розповіли нам в самому Київтеплоенерго, поки що тільки пройшли відкриті обговорення тарифу. І до затвердження нових цінників відповідною постановою НКРЕКП люди платитимуть за чинними тарифами.
“Кінцевий результат – постанова НКРЕКП Про встановлення тарифів київських ТЕЦ з 1 травня 2019-го. Мова поки що йде про тарифи на відпуск електричної та виробництво теплової енергії на ТЕЦ. Це не кінцевий тариф для споживачів і не можна говорити, що для споживачів він зросте прямо пропорційно. Коли саме будуть розраховуватися тарифи для споживачів і на який відсоток вони будуть відрізнятися від чинних зараз – невідомо», — зазначили у Київтеплоенерго.
Тепло подорожчає на чверть
З 1 травня 2019 року очікується підвищення ціни газу для населення, орієнтовно з 8 550 до 9 850 грн. (з транспортуванням і ПДВ), а оскільки в структурі виробництва теплової енергії газ займає близько 70%, відповідно підприємства теплокомуненерго подають документи на перерахунок тарифів.
«Найближчим часом всі виробники тепла і гарячої води України також опублікують свої проекти тарифів і будуть погоджувати їх з місцевою владою і НКРЕКП. Якщо в найближчі місяць-два уряд України не перегляне умови співпраці з МВФ і не змінить план підвищення цін на газ, у другому півріччі нас очікує зростання платіжок ще мінімум на 20%, а на початку 2020 року ще на 25%», — зауважив у розмові з UBR.ua провідний аналітик ГО «Громадський аудит» Тарас Галайда.
Своє не упустять
Зростання тарифів з електрики і тепла пов’язане зі зростанням цін на основні складові – власне газ, водопостачання та електрику, кажуть експерти. Таким чином, підприємства теплокомуненерго завчасно готуються до прийдешнього підвищення. Причому запитані у НКРЕКП тарифи враховують також і понесені теплокомуненерго збитки в період з листопада по грудень 2018-го. У цей період комунальники вже купували газ за новою ціною, а послуги населенню надавали ще за старими розцінками.
“Ми маємо стабільне зростання цін на енергоносії останнім часом, і це, я думаю, планові заходи для підтримки господарської діяльності підприємства. Коли саме будуть переглядатися тарифи для споживачів і на який відсоток вони будуть відрізнятися від чинних, поки що не ясно. Не виключено, що це стане відомо ближче до кінця літа, коли будуть ухвалені нові ціни на електроенергію. Поки що на платіжки це ніяк не вплине, але в разі формування нових тарифів для населення ціна 1 гКа може зрости до осені як мінімум на 10-12%», — зауважив у розмові з UBR.ua Голова комітету РКІ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко.
За словами експертів, подібні дії, що в сукупності зі стисненням програми субсидій, неминуче призведуть до катастрофічного зростання боргів, які до кінця року можуть досягти 100 млрд. грн.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас