Дмитро Щур: про M&A тренди у світі та Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Щур: про M&A тренди у світі та Україні

Фондовий ринок
920
Вартість угод M&A за підсумками 2018 року зросла як на глобальному рівні, так і в Україні. На глобальному рівні галузями-лідерами за рівнем злиттів і поглинань були енергетичний і гірничовидобувний сектор (EMU), сектор інформаційних технологій, промисловість і хімічний сектор, фармацевтика, медичні послуги. А ось в Україні домінували сільське господарство, металургійний сектор, нерухомість.
Глобальний ринок: тренди
У 2018 році кількість угод на глобальному ринку залишилася приблизно на рівні 2017 року. Водночас, вартість транзакцій досягла трирічного максимуму і склала $3,6 трлн. Обсяг ринку збільшився на 13% більшою мірою за рахунок транзакцій на внутрішніх ринках. Драйверами такого зростання стала напруженість і торговельні війни між найбільшими економіками світу, і, як наслідок, турбулентність на світових ринках. З цієї причини багато інвесторів фокусувалися на “домашніх” ринках, в той час як обсяги транскордонних угод були зменшені.
Конфронтація між США і Китаєм призвела до того, що інвестиції китайських компаній на ринку США знизилися на 95%: з $55 млрд в 2016 р. до $3 млрд в 2018. Китайський інвестор спрямував кошти на європейський ринок, який став одержувачем близько 40% транскордонних інвестицій.
Домінуючими регіонами за обсягом транзакцій крім Європи стали Північна Америка і Азія. З іншого боку, можна бачити, що як і Україна, так і багато країн, зокрема, азіатського регіону, продемонстрували більш позитивну динаміку угод на локальних ринках, ніж на зарубіжних.
Найбільш активним сектором в області M&A, як і в попередні роки, на світовому ринку залишається енергетичний і гірничовидобувний сектор (EMU), що продемонстрував зростання на 27% в порівнянні з 2017 роком.
Також локомотивами зростання ринку M&A стали сектор інформаційних технологій, промисловість і хімічний сектор, фармацевтика, медичні послуги.
У 2018 році продовжилася тенденція нарощування активності фондів приватних інвестицій (Private Equity). Угоди, що здійснюються фондами, досягли 10-річного максимуму і формують близько 18% всього обсягу ринку злиттів і поглинань. І ця тенденція буде продовжувати набирати обертів в найближчі роки.
Тренди на українському ринку
У 2018 р. ринок M&A в Україні збільшився як в обсязі, так і за кількістю угод, продовживши, таким чином, тенденцію 2017 року. При цьому одна третина угод здійснювалася зарубіжними інвесторами.
На мою думку, це стало результатом проведених в країні реформ, підвищення довіри до української економіки та інвестиційної привабливості країни для інвесторів, у тому числі іноземних.
Водночас, спостерігається розрив в оцінках країнових інвестиційних ризиків між українськими та зарубіжними інвесторами. Якщо перші вже не класифікують збройний конфлікт на сході України як високий рівень ризику, то другі не приховують своїх побоювань і все ще проявляють обережність в інвестуванні.
Проте, навіть при такій ситуації з 25-ти угод, здійснених за участю зарубіжних інвесторів в 2018 році, 11 угод були здійснені новими інвесторами, які раніше не вели діяльність в Україні.
Середня вартість таких транзакцій була приблизно в два рази нижчою за аналогічний показник для іноземних інвесторів, які вже мають досвід ведення бізнесу у країні.
Така обережність в процесі здійснення першої інвестиції є логічною. Хороша новина полягає в тому, що в майбутньому вхід на український ринок може стати локомотивом наступних інвестицій і збільшення їх вартості.
Найбільшу частку в загальних інвестиціях зайняли угоди в металургійній і гірничовидобувній промисловості, на частку яких припало близько 45% вартості M&A в 2018. Відновлення світових цін на сталь, зростання попиту на продукцію цього сектору на розвинених ринках призвели до нарощування ліквідності у основних гравців, яка була спрямована на ринок M&A.
Крім того, продовжилося вивидення інвестицій російськими інвесторами з українських підприємств, розташованих на території України, що також призвело до активності на українському ринку M&A.
Ще одним лідером на ринку M&A залишається агросектор, який, будучи експортно-орієнтованою галуззю, приваблює інвесторів наявністю природного хеджування від валютного ризику та ризиків можливих внутрішніх катаклізмів.
Галузь має серйозний потенціал для збільшення обсягів продажу і прибутковості в результаті підвищення технологічності та інтенсивності виробництва, що також підвищує інтерес до придбання таких активів.
Досягнення високого рівня прибутковості від комерційної нерухомості і порівняно низький рівень операційного ризику викликали значний інтерес до цього сектору з боку провідних українських гравців ринку.
Особливо варто відзначити інвестиційний фонд Dragon Capital, який упродовж трьох років є найбільш активним інвестором в об’єкти комерційної нерухомості. Аналогічна тенденція зберігається і в цьому році.
Якщо говорити про перспективний сектор ІТ, то зниження обсягу угод в 2018 р. було ситуативним і з лишком компенсувалося кількома знаковими угодами на початку 2019 р.
Дмитро Щур, директор відділу інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас