День фінансів, 7 лютого: валютні зміни для населення і бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 7 лютого: валютні зміни для населення і бізнесу

Валюта
954
Четвер, 7 лютого. Набрав чинності новий закон «Про валюту і валютні операції». А разом з ним багато нововведень і змін. Як для населення, так і для бізнесу:
Чому це важливо для населення. Новий Закон замінив собою вже застарілий декрет 1993 року «Про систему валютного регулювання і контролю», в якому прописувався валютний контроль. Завдяки чому у населення з’являється право купувати валюту онлайн, інвестувати в цінні папери на світових ринках, розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу. Детальніше з інфографікою.
Чому це важливо для бізнесу. Разом з набранням чинності Закону «Про валюту і валютні операції», НБУ проводить і багато валютних послаблень для бізнесу. Наприклад, з 7 лютого бізнесу надана можливість репатріювати дивіденди в інвалюті за 2018 рік. Скасовується вимога попередньо резервувати кошти в гривні для купівлі валюти. А вже з 1 березня буде знижено норму обов’язкового продажу валюти бізнесом – з 50% до 30%. Детальніше з інфографікою.
Як сьогодні зауважив Олег Гороховський, monobank якого вже запустив обмін валют через додаток, з сьогоднішнього дня НБУ навіть дозволив купувати валюту за рахунок кредитних коштів. Поки, правда, «у незначному розмірі».
ПриватБанк теж встиг запустити обмін валют в терміналах самообслуговування і Приват24. У терміналі самообслуговування Приватбанку потрібно вибрати послугу «Обмін валют» в меню терміналу «Банківські послуги», внести готівкову валюту і визначити картку, на яку будуть переказані гривні. Крім того, в режимі онлайн можна буде купувати і продавати євро і долари. Наш журналіст уже встиг випробувати послугу на собі. Все працює!
До речі, щодо обміну валюти онлайн – знаємо, що таку послугу запустили також Альфа-Банк, ОТП Банк, і Конкорд банк. Якщо ми раптом забули про когось, пишіть у коментарях.
Але, не все так «солодко». Все ж є кілька «але», і після 7 лютого. Наприклад, компанії, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, не зможуть вільно купувати валюту на міжбанку для розрахунку з іноземними контрагентами в режимі онлайн (спершу необхідно подати заявку, а потім банк купить валюту). Також банки і надалі контролюватимуть клієнтські операції. Клієнти-фізособи зможуть і надалі інвестувати за кордон тільки в рамках певних лімітів. Не всі банки запустять нову послугу онлайн-обміну. Також зараз під ретельний контроль підпадатимуть ті операції, які фінансисти визнають ризиковими. Ризики банки визначатимуть самостійно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас