Енергоспоживання в Україні у понад вдвічі вище, ніж у Європі - Зубко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергоспоживання в Україні у понад вдвічі вище, ніж у Європі - Зубко

Казна та Політика
2017
Енергоспоживання в Україні на сьогодні становить 200 кВт на один квадратний метр, тоді як в європейських країнах цей показник на рівні – 50, 60, 80.
Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
“Сьогодні енергоспоживання в Україні – 200 кВт на один квадратний метр, тоді як в європейських країнах цей показник на рівні – 50, 60, 80. Близько 18 млрд кубів газу щорічно споживає житловий сектор! Тож, ми розробили маршрутну карту щодо монетизації субсидій, яка передбачала два етапи. У минулому році ми перейшли на монетизацію на рівні підприємств-постачальників послуг. На цей рік було заплановано монетизацію на рівні домогосподарств, яка зараз стартувала”, – зазначив він.
Говорячи про причини цього, Зубко зазначив, що важливим для уряду є те, щоб споживач сам управляв своїми коштами, і управляв своєю енергоефективністю. “Ніхто не буде заперечувати, що субсидія, яка являла собою віртуальні клірингові розрахунки — на практиці була гальмом енергоефективності. Адже люди, які її отримували, не були зацікавлені у впровадженні енергоефективності і відповідно економії”, – зазначив віце-прем’єр.
Урядовець підкреслив, що наразі Україна переходить на систему, коли субсидіант буде чітко розуміти, що він отримує субсидії за соціальними нормативами споживання.
“Людина, яка споживає менше газу і відповідно сплачує менше, може ці кошти інвестувати в енергоефективність і надалі економити ще більше власних коштів. Тож, на мою думку, монетизація субсидій – це стимул і мотивація людей до впровадження енергоефективності”, – відзначив Зубко.
Як зазначається, на сьогодні практично 4 млн домогосподарств потребують допомоги від держави. З них 69,9% — це люди пенсійного віку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас