Спроби навмисно розхитувати курс гривні вже не працюють - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спроби навмисно розхитувати курс гривні вже не працюють - НБУ

Валюта
4691
Учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань.
Про це сказав заступник директора департаменту монетарної політики і економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці в Facebook.
“Спроба валютних міняйл навмисно розгойдувати курс гривні для «загону оленів», тобто підбурювання населення купувати валюту на піку девальвації, вже не працює, як раніше. Учасники валютного ринку звикли до режиму гнучкого курсоутворення і не панікують під час помірних курсових коливань”, – зазначив Лепушинський.
Спроби навмисно розхитувати курс гривні вже не працюють - НБУ
У Нацбанку зазначають, що сезонність – то знецінення гривні, то зміцнення, є тимчасовим явищем, яке поступово зникатиме завдяки звиканню населення і бізнесу до гнучкого курсоутворення і поступового зняття регулятором всіх адміністративних обмежень на валютному ринку. За відсутності значної сезонності короткострокове прогнозування обмінного курсу стає менш очевидним завданням. Це погана новина для експертів, які легко завойовували собі популярність економічних гуру, просто обіцяючи знецінення гривні в кінці року.
“При зменшенні панічної складової в поведінці фірм і домогосподарств, більш дієвим стає і основний монетарний інструмент НБУ – облікова ставка. Логіка монетарної політики інфляційного таргетування: високі інфляційні ризики – вищі процентні ставки, створює чисто економічні стимули для заощаджень в національній валюті і, як наслідок, стримування зростання цін. Поточна ситуація дуже контрастує з попереднім досвідом фіксованого валютного курсу в Україні, підтримка якого стимулювала накопичення дисбалансів в економіці країни, які прибиралися під час чергової кризи через значну девальвацію”, – зазначають в НБУ.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас