Ракові клітини навчилися перетворювати на жир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ракові клітини навчилися перетворювати на жир

Технології&Авто
1935
Дослідники з Базельського університету (Швейцарія) провели досліди на мишах, яким вживили клітини раку грудей людини, і, завдяки комбінації двох препаратів, перетворили їх на жирові клітини, зупинивши метастазування. Робота опублікована в журналі Cancer Cell.
Експерименти біологів грунтувалися на процесі, названому епітеліально-мезенхімальним переходом. Він передбачає перехід клітин епітеліальної тканини, яка вистилає поверхню тіла, включаючи слизові оболонки внутрішніх органів, в мезенхіму – сукупність клітин мезодермального походження. Клітини мезенхіми спроможні перетворюватися на інші – наприклад, на сполучну тканину або кровоносні судини.
Ракові клітини використовують цей механізм, а також зворотний (мезенхимально-епітеліальний перехід) для поширення по всьому організму. Авторам вдалося його зупинити. Вони прищепили мишам агресивну форму раку грудей людини, а як лікування використовували комбінацію двох препаратів: розиглітазону (застосовується проти діабету) і траметінібу, що має протиракові властивості. Ці два засоби зупиняли обидва переходи і викликали процес, відомий як ліпогенез — перетворення на клітини жиру.
Ефективність такої терапії не абсолютна: не всі ракові клітини перетворилися на жирові, але змінені вже не поверталися в первісну форму. Перший автор статті Герхард Христофорі (Gerhard Christofori) відзначив іншу важливу особливість — трансформовані клітини більше не проліферували (розростання тканини).
Автори відзначили, що обидва препарати вже схвалені Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США. Це спрощує процедуру клінічних випробувань, які повинні розпочатися найближчим часом. Якщо вони пройдуть вдало, цей вид лікування можна поєднати з хіміотерапією для більш ефективного позбавлення від раку.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас