IBM представила перший комерційний квантовий комп'ютер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IBM представила перший комерційний квантовий комп'ютер

Фондовий ринок
910
Корпорація IBM представила Q System One – компактний модульний квантовий комп’ютер, який самі представники компанії охрестили «першою у світі інтегрованою універсальною квантовою обчислювальною системою, розробленою для наукового та комерційного застосування». Купити цей комп’ютер поки не можна.
Вчені і компанії зможуть орендувати його в квантовому обчислювальному центрі, який IBM найближчим часом відкриє в місті Покіпсі (штат Нью-Йорк, США). Пізніше він з’явиться у вільному продажу.
«IBM Q System One – важливий крок вперед в комерціалізації квантових обчислень, – каже Арвінд Крішна, старший віце-президент Hybrid Could і директор IBM Research. – Ця нова система має вирішальне значення для розширення квантових обчислень за стінами дослідної лабораторії, оскільки ми працюємо над створенням практично квантових додатків для бізнесу і науки».
IBM Q пропонує 20-кубітне обчислення з використанням класичних комп’ютерних компонентів і квантових рішень. Комп’ютер досить масивний – це герметичний корпус у формі куба з гранню довгою 2,75 м, який виконаний з боросилікатного скла товщиною 1,27 см. Крім квантового процесора в корпусі Q System One розташовуються різні модулі управління, а також система охолодження.
Вибір матеріалу корпусу, за даними ресурсу Engadget, обґрунтований простотою підтримки необхідної для функціонування пристрою температури – близько 10 мілікельвінів, тобто досить близько до абсолютного нуля. Крім того, конструкція корпусу дозволяє охороняти компоненти квантового комп’ютера від небажаних вібрацій, здатних призвести до виникнення обчислювальних помилок в процесі його роботи.
Незважаючи на те що IBM стверджує, що винахід є першою універсальною системою для квантових обчислень, у нього недостатньо потужності для багатьох комерційних цілей, пише TechCrunch. У IBM додали, що це лише перша спроба створити систему для розв’зання комплексних проблем і що вона піддається апгрейдам.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас