ШІ допомагає безперебійно доставляти посилки в погану погоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ШІ допомагає безперебійно доставляти посилки в погану погоду

Технології&Авто
243
Найбільша поштова служба світу UPS використовує машинне навчання, щоб перенаправляти посилки за іншими маршрутами в разі снігопадів та інших проявів негоди, які зазвичай зривають терміни доставки.
Щозими, якщо в Денвері (Колорадо, США) заметіль, сотні тисяч посилок не можуть бути доставлені вчасно через аварії на дорогах і снігові завали. Поштова компанія UPS вирішила заздалегідь перерозподіляти маршрути доставки за допомогою ШІ-аналізу прогнозу погоди.
Для цього розробники UPS створили онлайн-платформу Network Planning Tools (NPT) – комбінацію машинного навчання і розширеної аналітики.
Вона дозволяє відстежувати активність відділень UPS по всьому світу і знаходити ті, що зможуть прийняти незапланований обсяг посилок, який перенаправлять через погану погоду в іншому регіоні.
Аж до вересня цього року співробітникам компанії доводилося міняти маршрути доставки вручну, враховуючи дати відвантаження, способи перевезення (поїзди, літаки, вантажівки або все відразу), терміни доставки, а також години роботи пілотів і водіїв.
Тепер співробітники мають доступ до єдиної хмарної платформи NPT, яка надає доступ до всіх графіків і планів, дозволяє створювати симуляції і прораховувати оптимальні маршрути.
Перед різдвяними канікулами і, відповідно, величезним потоком доставки, UPS вирішила перевірити ШІ-систему на прикладі Іллінойсу, де компанія щороку стикається з логістичною кризою.
NPT впоралася з розподілом посилок за кілька хвилин, в той час як у людей на це пішов би мінімум тиждень. У службі доставки вважають, що така ефективність дозволить економити від $100 до $200 млн на рік.
У випадку з передбачуваним снігопадом в Денвері, співробітники UPS з Портленда зможуть зайти в систему, подивитися, скільки массачусетських посилок застрягло там минулого разу, і відправити частину з низ через Чикаго, а частину – через Мідоулендс (Нью-Джерсі). Тоді все вдасться доставити вчасно. А сортувальний центр в Грінсборо (Північна Кароліна), навпаки, виключать з маршруту, оскільки там недостатньо місця для всіх великих вантажівок, які прямують на Північний Схід.
Ще одна корисна функція NPT – складання маршрутів таким чином, щоб використовувати мінімальну кількість транспортних засобів. Система оптимізує все так, щоб водії фур не поверталися назад без вантажів.
Поки NPT дозволяє співробітникам UPS складати і власні плани, ігноруючи поради алгоритмів. ШІ, однак, буде питати, чому вони вибрали власний варіант. Це допоможе самонавчальній системі поліпшити свою роботу.
Крім ШІ-систем, UPS активно впроваджує й інші нові технології. Служба доставки першою замовила великовантажні машини Tesla Semi, домовилася про співпрацю з виробником електрофургонів Workhorse, а тепер звернула увагу на нове гучне ім’я в цій галузі – стартап Thor, який хоче потіснити Tesla на майбутньому ринку електровантажівок.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас