Китай здатний знищити Bitcoin - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай здатний знищити Bitcoin - дослідження

Фінтех і Картки
1322
Група вчених з Прінстонського університету і Флоридського міжнародного університету Бен Кайзер, Мірейя Хурадо і Алекс Леджер опублікували дослідження під назвою “Загроза Китаю, що насувається: аналіз китайського впливу на біткойн”, пише Сьогодні.
У ньому йдеться, що уряд Китаю наразі має достатньо інструментів та ресурсів, щоб суттєво змінити або навіть знищити першу криптовалюту. Дослідники відзначають, що один з ключових чинників, завдяки яким в уряду з’явилася можливість помітно вплинути на першу криптовалюту — суттєва концентрація майнерів і обчислювальних потужностей на території КНР.
“Майнінг біткойна став вкрай централізованим завдяки розвитку спеціалізованих пристроїв. Як результат, майнери почали об’єднуватися у великі пули: консорціуми, що працюють спільно і розподіляють прибуток. Станом на червень 2018 року понад 80% майнінгових потужностей припадає на шість пулів, п’ять з яких управляються особами або організаціями, що перебувають у Китаї”, – йдеться в документі.
Також дослідники ззаначають, що якби така концентрація ресурсів відбувалася в країні з відкритою економікою, передбачуваним законодавством і прозорою політикою, це не викликало б серйозних побоювань. Однак уряд КНР відіграє значну роль в управлінні економікою в порівнянні із західними країнами і багато в чому мотивується ідеологією.
“Уряд КНР управляє доступом до інформації та інтернету для своїх громадян, володіючи потужними інструментами, здатними змусити підкорятися державному диктату”, — зазначають автори дослідження.
Також в документі перелічено чотири основні категорії методів, за допомогою яких влада КНР може потенційно впливати на біткойн:
  • саботаж конкуруючих майнерів
  • підрив консенсусу (дестабілізація)
  • деанонімізація
  • цензура.
“Мотиви для потенційних атак можуть бути як ідеологічними, так і фінансовими”, – підкреслюють дослідники.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас