День фінансів, 4 жовтня: "друга пенсія" для українців, собівартість видобутку газу, Приват і ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 4 жовтня: "друга пенсія" для українців, собівартість видобутку газу, Приват і ОВДП

817
Четвер, 4 жовтня. Про найголовніше:
Пропозиція дня 👴
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підготувала законопроект про запуск обов’язкової для всіх накопичувальної пенсійної системи. Якщо нардепи підтримають цей закон, українці незалежно від бажання будуть отримувати другу пенсію. І це ще не все: її можна буде оформляти достроково, дарувати близьким і заповідати спадкоємцям. Однак не все так просто – для цього доведеться віддати 15% своєї зарплати. Задум НКЦПФР в деталях.
Ціна дня 🎛️
В “Укргазвидобуванні” назвали вартість повного циклу видобутку газу компанією. Так, від буріння і видобутку до закриття свердловини вартість може змінюватись від 180 до 250 доларів за тисячу кубометрів. При цьому в компанії запевняють, що точні цифри називати складно, оскільки видобуток газу – це бізнес з довгою інвестицією.
Закон дня 🛃
У четвер набув чинності закон №2530-VIII про введення “єдиного вікна” на митниці. Закон спрощує процедури при митному оформленні товарів. При цьому зобов’язує державні органи, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх в електронному вигляді в державну інформаційну систему Єдине вікно міжнародної торгівлі. Також відтепер на митниці залишаться тільки митники та прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари і протягом двох годин вирішувати, пропустити їх чи викликати профільних експертів.
Підрахунок дня 🏦
В Україні вісім банків потребують докапіталізації на 6,1 млрд грн. Такі висновки НБУ після оцінки якості активів банків і стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм. При цьому в НБУ кажуть, що банківський сектор досить капіталізований і фінансово стійкий.
Зарплата дня 😊
Як свідчать дані Держстату у розрізі сфер зайнятості найвищі зарплати в Україні платять працівникам авіації – 41 395 гривень. Цікаво, що у фінансовій сфері середні зарплати становлять всього 16 240 гривень. Не надто в пошані сфери освіти і промисловості – 6 443 грн і 9 838 грн відповідно.
План дня 🗺️
У Нафтогазі озвучили план «Б», якщо “Північний потік-2” все ж таки запрацює. “Ми подали відповідний позов до арбітражу – це 12 млрд доларів. Це саме та сума, яка відображає компенсацію збитків, яких зазнає Україна, якщо буде побудований “Північний потік-2”, – заявив головний комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко. У самому ж “Газпромі” впевнені в старті “Північного потоку-2”. Сьогодні навіть оголосили дату початку постачання газу газопроводом.
Відкриття дня 🍟
McDonald’s відкрив перший в Україні ресторан на АЗС. Заклад частково працюватиме на сонячній енергії. На даху ресторану встановлено майже 100 сонячних панелей, що дозволить економити до 25% електроенергії в сонячний період року. Нагадаємо, перший заклад McDonald’s в Україні було відкрито в далекому 1997 році в Києві. Ось як це було:

Фото: В. Мілосердов. «Сьогодні»
Послуга дня 📄
ПриватБанк запустив нову послугу кредитування фізичних осіб під заставу портфеля облігацій державної позики. Як повідомили Finance.ua в банку, отримати гроші під заставу ОВДП можна на строк від 1 місяця до 1 року. Крім того, у ПриватБанку обіцяють, що в разі потреби клієнт завжди зможе без проблем скористатися коштами, вкладеними в купівлю ОВДП, у вигляді кредиту.
Лайфхак дня 💡
До речі, про кредити. Наші журналісти постаралися і підготували корисний матеріал на тему: Як можна заощадити на кредитах. Виявляється, у них бувають не тільки драконівські відсотки. Можна оформити кредит під низький відсоток або взагалі безкоштовний. Тут кілька рекомендацій про те, як не платити зайвого.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас