НБУ затвердив Основні принципи грошово-кредитної політики на 2019 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив Основні принципи грошово-кредитної політики на 2019 рік

Казна та Політика
931
11 вересня 2018 року Рада Нацбанку затвердила Основи грошово-кредитної політики на 2019 рік і на середньострокову перспективу.
Про це повідомив її член Василь Фурман на своїй сторінці Facebook.
«Я голосував «за», – уточнив він. І додав, що вважає правильним те, що НБУ зараз приділяє увагу двом цілям – забезпечення низької інфляції і стабільності банківської системи.
Згідно статті 6 закону України про НБУ є три цілі.
“Сьогодні НБУ приділяє головну увагу виконанню 2 цілей (забезпечення низької інфляції та стабільність банківськоі системи), говорячи що НБУ сприяє розвитку економіки шляхом низькоі інфляції та забезпечення фінансової стабільності…. Чи цього достатньо і чи це обґрунтовано ? Думаю так. Це є правильно протягом 2015—2018 років.” – повідомив Фурман.
Також він додав про необхідність росту ВВП на рівні не менше 5—7% і більше у рік.
“Якщо подивитися на економічні прогнози МВФ щодо росту світової економіки, то це 4% в рік. Країни, які розвиваються, показують, 5% і більше росту. Ми, за прогнозами НБУ, будемо мати ріст ВВП України в цьому році 3,5%, в наступному — менше 3%. Тобто ми сьогодні відстаємо від інших країн і це в той час, коли сировинні світові ринки постійно зростають протягом останніх років. А що буде з економікою, інфляцією, гривнею, коли почне падіння на сировинних ринках?” – прокоментував він
Як пояснив співголова Вищої експертної Ради при НБУ Анатолій Гулей, фінальна версія документа ще не публікувалася. Тому до кінця неясно, з якими показниками грошово-кредитна політика буде представлена ​​на суд громадськості. Занадто гострою була дискусія сторін під час обговорення документа.
«Рада Національного банку була більш категоричною у своїх прогнозах, а правління більш ліберальним. Чекаємо на фінальний варіант документа», – сказав Гулей.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас