Данилишин прокоментував підвищення облікової ставки до 18% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин прокоментував підвищення облікової ставки до 18% річних

Кредит&Депозит
1685
Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку 7 вересня 2018 року.
Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин дав коментар щодо зміни облікової ставки на 0,5 процентних пункти – до 18% річних.
Про це йдеться на його сторінці на Фейсбуці.
Серед факторів, які спонукали до підвищення ставки, як зазначив голова Ради Нацбанку, це ймовірність збільшення інфляції через очікуване підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів у 4 кварталі.
Голова Ради НБУ повідомив, що рішення щодо підвищення облікової ставки є упереджувальним заходом. Хоча підвищення лише на 0,5 п. п. не матиме значного ефекту на інфляцію, оскільки є несуттєвим. З іншого боку, з огляду на поточну природу інфляції, підвищення облікової ставки не є ефективним інструментом упередження можливого зростання цін.
Висновки:
По-перше, не є очевидною ефективність збільшення облікової ставки в плані упередження зростання цін в умовах витратної природи інфляції.
По-друге, чергове підвищення облікової ставки не сприятиме підтримці економічної динаміки. В тому числі через те, що воно може додатково стримувати кредитування реального сектору економіки – збільшення облікової ставки може слугувати сигналом для комерційних банків стосовно напрямку змін ставок кредитування.
По-третє, збільшення облікової ставки опосередковано може призвести до підвищення витрат державного бюджету – внаслідок прямого взаємозв’язку між обліковою ставкою та ставкою за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

Довідка Finance.ua:

  • Востаннє НБУ знижував облікову ставку – до 12,5% з 13% річних – 26 травня 2017 року.
  • До цього НБУ знизив ставку з 14 квітня 2017 року до 13% з 14% річних, яку було встановлено 28 жовтня 2016 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас