У США розробили натільну «електроніку» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США розробили натільну «електроніку»

Технології&Авто
425
Технологію виробництва «електронної» нитки розробили в Массачусетському технологічному інституті (MIT).
Адаптацію технології для масового виробництва на сучасних ткацьких верстатах допомогли зробити дослідники з компанії AFFOA (Advanced Functional Fabrics of America).
Тканину з нитки з вбудованими напівпровідниковими приладами виготовили в серці текстильної промисловості США в місті Інман Мілс у Південній Каліфорнії.
Технологія виявилася робочою і не вимагає великих витрат на виробництво. Розробники вважають, що цей винахід стане чимось на кшталт закону Мура для розвитку електронної тканини.
Традиційно оптоволокно робиться з полімерної заготівлі за допомогою нагріву (розм’якшення) і витягування. Для виробництва електронної полімерної нитки запропоновано процес без витягування. До заготівлі додають два найтонші мідні дроти завтовшки з волосся людини і напаяні на них світлодіоди або фотодіоди (два варіанти ниток).
В процесі нагрівання полімер обволікає дроти з діодами і потім застигає. Заявлено, що процес відбувається швидко і годиться для масового виробництва нитки. Після цього з нитки можна ткати тканину і шити одяг. Такий одяг можна прати і прасувати. Напівпровідники в нитках від цього не пошкоджуються.
Для експерименту тканину з фотодіодами занурили в акваріум з водою і за допомогою зовнішнього джерела світла (лампи) почали передавати на неї послідовність сигналів із закодованою музикою.
Сигнали, зняті з нитки, в реальному часі відтворювали музичну композицію. Тканина і рибки в процесі не постраждали. З такої тканини можна робити розумні бандажі та напульсники, як і багато іншого.
Пентагон вже зацікавився винаходом для використання електронних ниток в уніформі.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас