МОЗ: медустанови повинні звітувати про зібрані благодійні внески — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ: медустанови повинні звітувати про зібрані благодійні внески

Казна та Політика
260
Медичні установи не мають права вимагати від пацієнтів благодійні внески, але можуть збирати кошти на добровільній основі. При цьому звітність про зібрані кошти та їх використання повинна бути публічною. Лист з такими вимогами опублікувало сьогодні Міністерство охорони здоров’я України.
“За жодних обставин благодійні внески не можуть бути обов’язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів – неприпустиме явище в медустановах. Невиконання цих вимог призводить до адміністративної відповідальності”, – сказано в повідомленні МОЗ.
У разі, якщо персонал медустанови змушує пацієнта стати “благодійником”, пацієнт може звернутися зі скаргою до головного лікаря лікарні, в органи управління – департамент охорони здоров’я області, або відразу в правоохоронні органи.
Щоб зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ України зобов’язав лікарні звітувати про зібрані благодійні внески.
З 1 січня 2018 медустанови повинні щоквартально інформувати про зібрані кошти та напрямки їх використання:
  • на території медустанови в загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень;
  • на сайті медустанови, якщо такий є;
  • на сайті обласного департаменту або управління охорони здоров’я.
“Пацієнти повинні знати, скільки коштів зібрано конкретною медичною установою і на які потреби – ліки, витратні матеріали, медичні вироби і т. д. – вони витрачені”, – сказано в листі МОЗ.
Нагадаємо, за даними міністерства, в липні, після початку виплат за системою “Гроші йдуть за пацієнтом” зарплати лікарів і медсестер, які підписали декларації з пацієнтами, майже подвоїлися і досягають в окремих лікарнях 12-16 тис. гривень.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас