Назвали недоліки нової системи оцінювання нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назвали недоліки нової системи оцінювання нерухомості

Нерухомість
1039
В Україні створили єдину електронну систему оцінювання нерухомості.
Щоб внести інформацію в базу даних, доведеться заплатити. Гроші підуть на рахунок приватної компанії, що обслуговує новий сервіс. Внесені дані перевірятиме спеціальний модуль. Через це оформити угоду стане дорожче.
“Це все сире й не працює. Його треба зупинити й доопрацювати. Потім систему можна застосовувати”, – каже Людмила Симонова, яка багато років оцінює нерухоме майно.
У Фонді держмайна вважають, що нова система сприятиме зменшенню корупційних схем. Адже часто продавець, покупець та оцінювач нерухомості свідомо занижують вартість. Щоб сплачувати менші податки від продажу майна. Тому держава втрачає мільярди гривень.
Нова методика оцінювання через електронну систему затверджена Кабміном. Оцінюватиметься район, де знаходиться житло, вік будинку. Оцінювач може оскаржити висновки або вимагати рецензії в ручному режимі.
Доступ до бази даних безкоштовний. Щоб внести до неї інформацію дійсно доведеться заплатити електронному майданчику. Вартість за користування базою залежить від оцінювальної вартості об’єкта нерухомості. Становить від 17 до 510 грн.
Нотаріуси також скаржаться на недоліки електронної системи. Адже параметри, за якими модуль проводить оцінювання, суперечливі. А гроші за користування системою тепер сплачуватиме клієнт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас