Україні не вдасться позичати гроші на зовнішніх ринках, щоб закрити дірку в бюджеті - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні не вдасться позичати гроші на зовнішніх ринках, щоб закрити дірку в бюджеті - експерт

Казна та Політика
774
Дефіцит державного бюджету цього року мав би бути на рівні 3 млрд доларів. Але через некомпетентність та безвідповідальність політиків та урядовців він зріс до 4 млрд доларів. Україна не зможе закрити «дірку» в бюджеті за рахунок зовнішніх запозичень. Вікно можливостей закрито.
Такі думки висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Фінансова стабільність буває двох основних видів – внутрішня, тобто стосується цін та інфляції, та зовнішня, тобто курси валют.
«Ні для кого не секрет, що Україна – країна з високим рівнем інфляції. В минулому році у нас була найбільша інфляція серед країн колишнього СРСР, нижче нас був Узбекистан, який показав рівень інфляції 14,3 %. Наш рівень інфляції високий. Давайте подивимося на 2014, 2015, 2016 роки, ми побачимо, що наші споживчі ціни збільшилися більше, ніж у два рази. Курс національної валюти просів, ми втратили дві третіх вартості гривні. Це призвело до фінансового дисбалансування», – говорить Устенко.
«У 2014 році це було 7% ВВП. Коли є дефіцит бюджету, його треба якимось чином фінансувати. Ніхто нічого нового не вигадав, як фінансувати цю «дірку» за рахунок нових боргів або розкручувати інфляцію. Я маю надію, що досвід Зімбабве позаминулого року показав, що розкручування інфляції надзвичайно небезпечно. Адже вона приводить не тільки до зубожіння населення, а й до соціальних катаклізмів та потрясінь, а це в свою чергу призводить до сильної дестабілізації в країні. Окрім того, Україна має достатній досвід 90-х років, коли дефіцит держбюджету складав 30% ВВП і повністю фінансувався за рахунок друкування грошей. Тоді рівень інфляції сягав 10 000%, ціни тричі змінювалися протягом дня. Це гіперінфляція», – пояснює економіст.
На його думку, щоб закрити цю «дірку» в бюджеті в сумі 4 млрд дол., потрібно було виходити на ринки запозичень в середині країни або назовні. Можливість виходу України на зовнішні ринки запозичень втрачена з осені минулого року.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас