Новий імплант дозволить почути світло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий імплант дозволить почути світло

Технології&Авто
734
Німецькі дослідники опублікували статтю про новий тип кохлеарного імплантату, який використовує світло для симуляції звуку.
Для їх дослідження німецькі вчені почали тренувати монгольських піщанок, щоб ті стрибали через перешкоди, почувши сигнал тривоги.
Потім дослідники ввели ген прямо в равлика, внутрішнє вухо піщанок, за допомогою вірусу. Цей генетичний апгрейд дозволив світлу активувати нейрони в равлику тварини.
Після чого вони імплантували оптоволокно, яке могло включатися і давати світло прямо всередині вуха. Коли вчені включили волокна, і ті почали випускати синє світло, гризуни почали стрибати через перешкоди так, немов почули звук тривоги.
Коли дослідники позбавили слуху деяких тварин і знову включили волокна, то піщанки, як і раніше, стрибали – так, немов «чули» світло, хоча чути звук вже не могли фізично.
Попередні дослідження подібного роду проводилися на мишах і щурах, але у піщанок органи слуху сильніше нагадують людські, і ці тварини можуть чути той же діапазон звуків, що і люди.
Хоча поки це лише експериментальна перевірка концепції, але вона може відкрити нову еру в сфері слухових імплантатів, які зможуть дозволити глухим людям чути мову іншої людини навіть в переповненому і галасливому приміщенні, позаяк світло простіше обмежити, ніж електричний струм, до того ж він м’якше впливає на внутрішнє вухо, дозволяючи уловлювати навіть аналог тихих звуків.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас