Модель підвищення ціни на газ в МВФ визнали прийнятною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Модель підвищення ціни на газ в МВФ визнали прийнятною

Енергетика
3199
“Під перше зобов’язання фінансування вже надійшло. Але ми його досі не виконали. Причини зрозумілі – піднімати тарифи на газ перед виборами ніхто не погоджується. Навесні в Вашингтоні глава НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв представляв МВФ іншу концепцію газового ринку, пояснюючи їм, що підняття тарифів не вирішить проблеми закритості ринку газу”, – глава НБУ Яків Смолій.
За його словами, НАК “Нафтогаз України” запропонувала МВФ варіант, при якому за ринковою ціною газ буде відпускатися споживачам, населенню і промисловості, але уряд буде компенсувати витрати тим громадянам, які не здатні заплатити повну вартість.
“Крім того, вони запропонували зменшити норму споживання газу, що дозволить частину коштів економити і з цих грошей виплачувати компенсації малозабезпеченим. Така модель не відразу була схвально сприйнята МВФ, але врешті її визнали прийнятною для продовження переговорів”, – заявив Смолій.
“Після узгодження всіх питань і прийняття рішення зазвичай приблизно через тиждень-два до Києва прибуває місія Фонду. Вона тут працює близько двох тижнів, після чого їде до Вашингтона і готує документи на засідання ради директорів. Це ще близько двох тижнів.
Після прийняття рішення радою директорів потрібні ще кілька тижнів для його оформлення і перерахування коштів. Таким чином, суто для проходження всіх процедур необхідно близько двох місяців. Тобто так, до осені це (отримати транш МВФ – ред.) можливо”, – підкреслив глава НБУ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас