Сергій Мамедов: розмір статутного капіталу Банку Глобус випереджає графік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Мамедов: розмір статутного капіталу Банку Глобус випереджає графік

Кредит&Депозит
1064
Банківська система поступово відновлюється після кризи. Але на ринку кредитування себе активно проявляють далеко не всі банки. І зовсім не багато кредиторів, обпікшись на іпотеці під час минулих криз, ризикують видавати фізособам позики на купівлю житла. Банк Глобус – один з небагатьох, хто працює на цьому ринку.
Про головні тенденції на банківському ринку, ситуацію з кредитуванням і нові підходи банків до позичальників розповів голова правління Банку Глобус Сергій Мамедов.
За даними НБУ, минулого року банківська система відпрацювала успішно. Як ваш банк завершив 2017 рік?
- Ми дуже задоволені й нам є чим пишатися. У 2017 році Банк Глобус “вистрілив”. Ми перевищили заплановані показники і дивимося в майбутнє з оптимізмом.
Чи можна говорити про те, що криза на банківському ринку вже минула? Які симптоми свідчать про одужання банківської системи?
- Основні показники банків свідчать про позитивну динаміку. Помітно зросли всі групи банків. Наша група – банки з приватним українським капіталом – вийшла на прибутковість, значно зріс обсяг депозитів, активізувалося кредитування – особливо в сегментах автокредитування та іпотеки, які мають для Банку Глобус ключове значення. Це свідчить про те, що довіра до банків повертається, і люди знову готові співпрацювати з кредитно-фінансовими установами.
У Нацбанку підрахували, що частка проблемних кредитів у банківській системі, як і раніше, дуже висока – понад 54%. Скільки неповоротних кредитів у вашому банку? Коли і чому вони з’явилися?
- Станом на 22 травня 2018 року загальний розмір прострочених кредитів Банку Глобус фіз- і юрособам становив 118 млн грн. Це приблизно 7% від кредитного портфеля банку. Важливо зауважити, що все це – «старий багаж». За нашими новими портфелями, сформованими в останні два роки, «проблема» становить менше одного відсотка. Причина – правильно обрана стратегія. Ми видаємо невеликі кредити і ретельно вивчаємо клієнта, а з іншого боку – пропонуємо максимально прості й оперативні рішення.
Глобус активно розвивається в іпотеці – на дуже «складному» ринку. Багато українських банків досі «розсьорбують» валютну іпотеку після двох фінансових криз. Як із цим справи у вас?
- У нас залишилися окремі проблемні кейси зі старого іпотечного портфеля. Загальна їх сума незначна. Валютних іпотечних кредитів у портфелі Банку Глобус немає взагалі, тому ця неприємна для банківської системи України проблема нас не торкнулася. За новими кредитами ми видаємо тільки невеликі суми і тільки по перевірених об’єктах забудовників. Наші позичальники мають хорошу кредитну історію.
Для Банку Глобус іпотечний портфель – це якісний портфель з відмінними клієнтами. Навіть та стара мінімальна проблема, яка у нас є, це не безнадійні, мертві кредити, а в основному зміни графіка обслуговування заборгованості. Ми завжди намагаємося зрозуміти клієнта, знаходимо взаємоприйнятні рішення, які дозволяють їм відновитися в графіку.
При видачі іпотеки банк перевіряє тільки позичальника і його платоспроможність, чи забудовники також проходять перевірку?
- Банк Глобус працює тільки з надійними забудовниками – як на національному, так і на регіональному рівнях. Зараз таких партнерів у нас вже більше 30. Кожен новий забудовник, з яким ми починаємо працювати, проходить у Банку акредитацію. Більше того, ми кредитуємо ще й кожен об’єкт і навіть будинок. Умовно кажучи, ми беремо на себе перевірку всієї необхідної дозвільної документації. Ми не працюємо з забудовниками і об’єктами, «чистота» яких викликає у нас хоч якісь сумніви. Тому наші клієнти можуть бути спокійні.
Яка зараз середня процентна ставка по іпотеці для фізосіб?
- Банк Глобус працює із забудовниками тільки за партнерськими програмами. Наша співпраця передбачає, що наш партнер готовий поділитися з нами відсотком свого доходу, а ми за рахунок цього знижуємо процентну ставку за іпотечним кредитом для наших клієнтів. Виграють усі. Забудовник гарантовано продає квартиру, банк – видає іпотечний кредит, а клієнт – отримує низьку іпотечну ставку на перші рік-два – всього від 1% річних.
Така схема роботи дозволила нам істотно розширити кількість партнерів. Вона максимально лояльна до клієнтів. Наприклад, тільки за чотири місяці 2018 року ми вже видали 250 кредитів на 150 млн грн, в той час як в 2017-му наш іпотечний портфель за цілий рік збільшився на 200 млн грн. За результатами дослідження «50 провідних банків України» Банк Глобус зайняв перше місце в категорії «Іпотечний банк».
Дуже часто банки занижують базову процентну ставку, але вартість кредиту для позичальника зростає за рахунок інших платежів – комісій, страховки тощо. Чи може позичальник відмовитися від страхування при оформленні іпотеки в Глобусі?
- При оформленні іпотечної позики в Банку Глобус немає обов’язкового страхування і немає прихованих комісій.
У нас є акредитовані в банку страхові компанії, але клієнт сам вибирає, з якою з них йому комфортно працювати.
Нацбанк встановив графік капіталізації банків. З 2020 року їхні статутні капітали мають зрости до 300 млн. грн. Який зараз статутний капітал у вашому банку? Чи є вже перспективний план нарощення капіталу?
НБУ не раз заявляв, що невеликим банкам потрібно шукати свою «нішу» на ринку, або ж залишити його, ставши фінкомпанією. Кілька банків уже це зробили. Глобус знайшов свою нішу? За рахунок чого банк планує конкурувати з ринковими «монстрами»?
- Банк Глобус вже вибрав свої ніші й успішно в них працює. Це цільові кредити з невеликими сумами – перш за все, в сегменті МСБ, а також іпотека та автокредитування.
У 2017 році найвищі темпи зростання показав сегмент споживчого кредитування – на 42%. Чи працює ваш банк в цьому сегменті? Які плани нарощення портфеля споживчих кредитів?
- Банк Глобус успішно працює в сегменті карткових кредитів. За рік наш портфель зріс майже в 2,5 рази або на 40 млн грн. Нас радують такі темпи приросту, як і прибутковість і якість обслуговування кредитів нашими клієнтами. Цього року ми плануємо вийти ще й на ринок споживчого кредитування.
У чому перевага банківських кредитів у порівнянні з позиками, які пропонують споживачам фінкомпанії? Чи можна говорити про те, що вимоги банків до позичальників стають більш лояльними?
- Ресурс, який пропонують фінкомпанії, апріорі дорожчий, через що вони спочатку програють банкам. Не можна сказати, що вимоги банків до позичальників стали більш лояльними. Швидше, через зростання конкуренції, вони стали більш гнучкими і пристосованими до потреб клієнтів.
Банки більш технологічні й уважні до клієнта. На відміну від фінансових компаній, вони вкладають великі гроші в ІТ і безпеку. Фінкомпанії собі цього дозволити не можуть. Довгі черги в більшості банків вже давно залишилися в минулому, а швидке, комфортне та якісне обслуговування стало одним з головних пріоритетів у роботі з клієнтами.
Коли можна очікувати активізації банків у видачі іпотечних і автокредитів? Чи планує ваш банк розвивати ці напрямки в 2018 році? Які нові продукти готуєтеся запропонувати клієнтам?
- За нашими прогнозами, конкуренція на цьому напрямку буде зростати. Але ми розуміємо, що цей ринок величезний, і роботи тут вистачить усім. Ми розширюємо кількість партнерів, партнерських програм і продуктів для клієнтів.
Ми також активно йдемо в регіони. Якщо взяти іпотеку, то ми не тільки спростили і прискорили процес видачі кредиту, також допомагаємо клієнту швидко знайти, що цікавить його, і отримати про нього максимум інформації. Для цього ми розробили унікальний продукт – інтерактивну карту з пошуку нерухомості в кредит.
Її можна знайти на нашому сайті. Кількість об`єктів, з яких клієнт може вибрати той, що буде йому до вподоби, щодня збільшується. Точно так само розширюється і їх географія.
Які категорії корпоративних позичальників ви оцінюєте як найперспективніші в короткостроковій перспективі? Малий та середній бізнес? Великі підприємства? Мікробізнес? Підприємства яких галузей банк кредитує найбільш охоче?
- Ми зосередилися на роботі в сегменті МСБ. Аграрії, будівельні компанії, виробники будматеріалів, деревообробники, підприємства сфери послуг – це топ-5 сфер МСБ, які банк кредитує більш охоче. Але жодним чином не обмежується ними. Для нас головні критерії при ухваленні рішення про виділення кредиту – це якість роботи підприємства, досвід його роботи, цільове спрямування кредиту і сума. Решта – питання домовленості.
Що змінилося в підходах банків до кредитування після кризи? Якщо говорити про ваш банк – яка частка прострочених кредитів у портфелі «свіжих» позик, виданих в 2016-2017 рр?
- Щодо фізичних осіб весь кредитний портфель є «свіжим». Портфель прострочених кредитів не перевищує 1% від кредитного портфеля (35 кредитів на загальну суму 7,5 млн грн).
За останні роки банки серйозно скоротили мережі відділень і почали робити ставку на дистанційне обслуговування клієнтів. У чому полягає політика вашого банку в цьому питанні? Які віддалені сервіси ви просуваєте?
- Банк Глобус розвиває обидва напрямки. У нас була невелика мережа, і ми поступово розширюємо її в зв`язку зі збільшенням кількості клієнтів, особливо по іпотеці. Їм потрібна «точка оформлення» в роботі з нами.
Таку роль бере на себе відділення, особливо в регіонах. Паралельно ми активно розвиваємо дистанційне обслуговування – наприклад, на ринок споживчого кредитування ми вийдемо з додатком, що дозволяє клієнту не ходити у відділення і вирішувати всі питання онлайн.
Є думка, що під час кризи банкам було не до впровадження фінтех- рішень. Останні кілька років головною метою фінустанов була економія. Чи змінюється ситуація зараз? Чи можна говорити, що різні інновації почнуть активніше впроваджуватися на ринку? Якою буде політика вашого банку в цьому напрямку?
- Ми прекрасно розуміємо, що інновації – це рушій прогресу, в тому числі в банківській сфері. Банки вкладають чималі кошти в ІТ-сферу та інноваційні рішення, щоб іти в ногу з часом і задовольняти потреби клієнтів. Простота, швидкість і якість – це елементарні речі, які приваблюють людей. Ми робимо все, щоб наші продукти відповідали цим вимогам.
Яким Ви бачите банк майбутнього? На чому він зароблятиме? Чи будуть у нього відділення? Чим він відрізнятиметься від сьогоднішніх (якщо буде взагалі)?
- Банківський бізнес рухається в бік більшої клієнтоорієнтованості. Може змінитися навіть сама форма банку – він може стати віртуальним, залишитися без відділень – але те, що все робитиметься для зручності й комфорту клієнта, це однозначно.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас