НБУ дозволив докапіталізацію підсанкційних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дозволив докапіталізацію підсанкційних банків

Фондовий ринок
438
Національний банк дозволив докапіталізацію санкційних українських банків їхніми материнськими структурами.
Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ №55 від 24 травня і набирають чинності з 25 травня, передає прес-служба регулятора.
Регулятор навів свої вимоги відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, введеного в дію указом президента від 14 травня.
Документом внесено зміни до постанови правління Національного банку №654 від 1 жовтня 2015 року.
Зокрема, відповідно до пункту 4 цього рішення, Національний банк продовжив механізм реалізації застосованих РНБО санкцій банками, небанківськими установами, національним оператором поштового зв’язку, платіжними організаціями.
Крім того, НБУ дозволив докапіталізацію санкційних українських банків їхніми материнськими структурами, зареєстрованими відповідно до законодавства іноземної держави.
“Це дозволить уникнути визнання санкційних українських дочірніх банків неплатоспроможними через недостатність капіталу, адже така ситуація може призвести до додаткового навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та бюджет України”, – пояснили в НБУ.
Нагадаємо, в травні Рада національної безпеки і оборони ввела санкції стосовно юридичних та фізичних осіб, пов’язаних з російською агресією проти України.
24 травня на сайті Адміністрації президента з’явилися так звані “санкційні списки”.
Як повідомлялося, Національний банк прийняв рішення про продовження санкцій стосовно українських дочірніх структур російських державних банків.
Раніше президент Петро Порошенко зазначив, що санкції проти банків з російським капіталом дієві і їх потрібно продовжити.
Україна 23 березня 2017 року терміном на рік ввела санкції проти “дочок” структур російських держбанків, що працюють в Україні: українських Сбербанку і ВТБ, “БМ Банку” (“внучки” ВТБ), Промінвестбанку (“дочки” ВЕБа) і VS Bank (“внучки “Сбербанку).
Санкції проти “дочок” російських держбанків забороняють виведення капіталу на користь материнських структур, але при цьому не зачіпають розрахунки через ці банки для українців і не перешкоджають докапіталізації і продажу банків.
Регулятор очікував, що зазначені банки придбає новий інвестор або вони поступово згорнуть діяльність в Україні.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас