Керівництво "РИА Новости Украина" щомісяця отримувало 53 тис. євро на антиукраїнську діяльність - СБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво "РИА Новости Украина" щомісяця отримувало 53 тис. євро на антиукраїнську діяльність - СБУ

Кримінал
524
На проведення підривної діяльності проти України керівник агентства “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро, які потрапляли в Україну через Сербію.
Про це під час брифінгу у вівторок, 15 травня, після проведення обшуків в офісі видання та затримання його керівника заявив заступник глави СБУ Віктор Кононенко.
Він розповів, що підставою для проведення обшуків і затримання Вишинського була оперативна інформація про притягнення журналістів до антиукраїнської діяльності.
При цьому він зазначив, що мова йде про громадян України.
“Спільно з прокуратурою проводили обшуки. Підставою була інформація про притягнення журналістів – громадянин України – до підривної інформаційної діяльності. Навесні 2014 року Вишинський отримав завдання поїхати в Крим. Готувалися матеріали, які виправдовують анексію. Після повернення до Києва готувалися матеріали на підтримку ДНР і ЛНР. гГроші надходили з РФ в Сербію, а потім в Києві розподілялися 53 тис. євро щомісяця”, – розповів Кононенко.
Він додав, що в ході проведення обшуків у Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, що є додатковим доказом у справі.
В СБУ зазначили, що Вишиньському інкримінують злочини за статтею “Державна зрада”. Водночас близько 20 осіб, співробітників видання, проходять у даній справі як свідки.
Зараз співробітники Служби безпеки України проводять п’ять обшуків у приміщеннях “РИА Новости Украина”, а також у осіб, причетних до діяльності російського видання.
“По завершенні обшуків буде прийнято рішення про затримання Кирила Вишинського”, – додав Кононенко.
За словами Кононенка, правоохоронці встановили, що навесні 2014 року Вишинський отримав завдання виїхати в Крим, де він взяв особисту участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії і “приєднання” півострова до РФ.
“Саме за цю діяльність він нагороджений держнагородами РФ – медаллю за “повернення” Криму … У Києві він розгорнув діяльність з підтримки ЛНР/ДНР”, – додав Кононенко.
Зазначимо, що затриманий в Києві журналіст агентства “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський фігурує в списках українського сайту “Миротворець”, оскільки активно висвітлює діяльність окупантів в Донбасі і Криму. Зокрема, в 2014 році він був нагороджений російською медаллю ордена “За заслуги перед Отечеством” “за об’єктивне висвітлення подій в Криму”.
Також 30 вересня 2015 року президент Росії Володимир Путін задовольнив його заяву про отримання російського громадянства.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас