Інженери розробили метаматеріал, що змушує звукові хвилі огинати об'єкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інженери розробили метаматеріал, що змушує звукові хвилі огинати об'єкт

Технології&Авто
2781
Вчені з Університету штату Пенсільванія показали пристрій для маскування об’єкту під водою. Він змушує звукові хвилі огинати певний об’єкт, захищений спеціальним метаматеріалом – в результаті він стає невидимим для сонара.
Команда вчених під керівництвом Аманди Хенфорд розробляє метаматеріал, структура якого змушує звукові хвилі огинати його. У таких метаматеріалів дуже незвичайні фізичні властивості, що не зустрічаються в природі – наприклад, негативна щільність енергії.
Поки розробка перебуває на ранній стадії. «Створення такого екзотичного матеріалу звучить як абстрактна концепція, однак математичні формули і підрахунки говорять, що це можливо», – розповіді Хенфорд. В результаті експериментів в лабораторії інженери зібрали сталеву метрову піраміду, покриту метаматеріалом, і направили на неї звукові хвилі, частотою від 7 до 12 тис. герц. В результаті вібрації не повернулися до гiдролокатора від піраміди.
На сьогоднішній день подібні метаматеріали існують для наземних об’єктів, яким необхідно відбити звукову хвилю, тоді як акустичне маскування під водою складніше через її високу щільність та інші фізичні властивості.
Нещодавно дослідники з університету Сіднея вперше перетворили цифрову інформацію у вигляді світлових хвиль на звукові і записали її на мікрочіп. Процес конвертації сповільнює збережену інформацію, що спрощує роботу з нею в фотонних ланцюгах, в яких дані передаються не за допомогою електронів, як у звичайних електроланцюгах, а за допомогою світла.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас