Польща змінила правила для заробітчан: як не стати жертвою шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща змінила правила для заробітчан: як не стати жертвою шахраїв

Особисті фінанси
1559
Польща змінила правила працевлаштування для трудових мігрантів, в тому числі і для українців. Відтепер за нелегальних працівників роботодавця можуть оштрафувати на суму, еквівалентну 4 млн гривень. Незважаючи на це, поки що більшість українців їдуть на заробітки в обхід процедур, пише “Сегодня”.
Так, тільки за останні три місяці на заробітки в Польщу виїхали чверть мільйона українців. Майже 70% з них працюють нелегально і нерідко стають жертвами недобросовісних посередників з працевлаштування або місцевих роботодавців. Нерідко українці стають жертвами сучасних рабовласників.
Більшість українців через погане знання мови звертаються до посередників з працевлаштування. Тому перш за все потрібно перевірити ліцензію фірми, яка надає такі послуги, радять в Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.
Крім того, українцям нагадують – не потрібно поспішати з оплатою.
“Якщо ми говоримо про Україну і українських посередників, вони мають право брати гроші, але тільки після того, як українець приїхав до роботодавця і уклав з ним трудовий договір”, – підкреслює президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.
Фахівці ринку праці пропонують звертатися до великих легальних компаній. Вони, в основному, не беруть грошей за посередницькі послуги. Або виходити безпосередньо на роботодавця. У будь-якому випадку, українцям радять уважно читати договір.
Нагадаємо, раніше Кабмін захистив українських заробітчан. Тепер агентствам з працевлаштування в Польщі не можна брати оплату наперед. У договорі з клієнтами агентства повинні прописувати умови роботи і проживання, розмір зарплати, графік роботи і відпочинку. Офіси посередників мають бути розмыщены в нежитлових приміщеннях, а в штаті потрібен юрист з вищою освітою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас