Італійська ENI призупинила співпрацю з "Роснефтью" в Чорному морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італійська ENI призупинила співпрацю з "Роснефтью" в Чорному морі

Енергетика
333
“Роснефть” оголосила, що завершила буріння першої надглибоководної пошуково-оціночної свердловини (5,2 км) “Марія-1” на родовищі Вал Шатського в Чорному морі (Західно-Чорноморська ділянка). Тут вона працює разом з італійською Eni. Про співпрацю вони домовилися ще в липні 2012 року. Буріння свердловини почалося в грудні 2017 року.
Геологорозвідувальна діяльність “Роснефти” на ділянці Вал Шатського в Чорному морі припинена на час дії санкцій, поки не з’явиться необхідне для цього технологічне обладнання. Так пояснив російському РБК керівник Федерального агентства з надрокористування (Роснадра) Євген Кисельов.
Але раніше Reuters з посиланням на своє джерело писав, що “партнери не виявили комерційних запасів вуглеводнів на Західно-Чорноморській ділянці”. Хоча “Роснефть” повідомила, що компанії виявили унікальну карбонатну структуру “товщиною понад 300 м. Це “тріщинуватий колектор, який з високою ймовірністю містить вуглеводні”. Представник Eni від коментарів відмовився, пишуть “Ведомости”.
Буріння свердловини “Марія-1” велося з платформи Scarabeo-9. Її Eni на початку 2017 року зафрахтувала у Saipem. Платформа в кінці минулого року прибула в Чорне море, де мала працювати до кінця червня 2018 року, писала Saipem в звіті за минулий рік. При цьому Scarabeo-9 могла затриматися на Валі Шатського до кінця вересня.
Відповідно до системи моніторингу морських суден MarineTraffic платформа вже покинула межі Західно-Чорноморської ділянки. Представник Saipem це підтвердив, додавши, що “бурові та сервісні роботи на свердловині успішно завершилися”.
“Отримані результати вселяють упевненість у відкритті великих нафтогазових родовищ в російській акваторії Чорного моря”, – зазначив представник “Роснефти”.
Ресурсна база на Західно-Чорноморській ділянці може скласти до 600 млн т нафти і близько 100 млрд куб. м газу, говорив у грудні головний виконавчий директор “Роснефти” Ігор Сєчін.
Свого часу, Eni отримала всі необхідні дозволи у італійського уряду і європейських органів на буріння в Чорному морі, запевняв прес-секретар “Роснефти” Михайло Леонтьєв.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас