Дмитро Щур: чого очікувати на ринку M&A в України у 2018 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Щур: чого очікувати на ринку M&A в України у 2018 році?

Казна та Політика
583
Ринок M&A в Україні відновлює зростання, але обсяг угод злиття й поглинань у відношенні до розміру ВВП залишається в чотири рази меншим за загальносвітовий рівень.
Подальший розвиток ринку M&A буде залежати від продовження структурних реформ в економіці, інтенсифікації процесів приватизації та державно-приватного партнерства, підтримки економіки МВФ та іншими міжнародними фінансовими інституціями, які разом спрямовані на покращення бізнес-клімату в країні.
Іноземні інвестори в Україні
Відповідно до звіту KPMG Україна, за результатами 2017 року активність на ринку M&A в Україні зросла на 22% – до 67 угод. При цьому їх сукупна вартість перевищила 1 млрд. дол. США, що на 37% вище ніж попереднього року.
Іноземні інвестори здійснили близько третини угод в 2017 році (21 угода), що відповідає рівню попередніх років (19 угод в 2016 р.). Їх сукупна вартість склала 351 млн дол. США та була меншою за аналогічний показник 2016 року (554 млн долл. США) внаслідок найбільшої угоди того року – придбання Укрсоцбанку Групою Альфа за 323 млн долл. США у Unicredit Group.
Найбільш активними іноземними інвесторами в Україні були інвестори з СНД, Північної Америки та Європи, а чемпіонами із залучення міжнародних ресурсів стали сектор інформаційних технологій та підприємства із видобутку залізної руди.
Зокрема, придбання ІТ-компанії IntroPro швейцарською фірмою Luxoft за 53 млн дол. США стало єдиною угодою, здійсненою за рахунок капіталу з Європи. Якщо говорити про операції за участю інвесторів з Північної Америки, то найцікавішим для ринку став кейс щодо придбання 13% акцій Ferrexpo у CERCL Holdings групою інвесторів під управлінням BlackRock за 126 млн дол. США, а також придбання 10% акцій сільськогосподарського холдингу «Астарта» канадським Fairfax Financial Holdingsза 37 млн дол. США.
У цілому прогноз на 2018 рік є позитивним. Очікую, що кількість та сукупна вартість угод демонструватимуть значний приріст у порівнянні з 2017 роком.
Що стримує обсяг іноземних інвестицій?
Як консультанти із залучення інвестицій та проведення угод на ринку M&A ми у KPMG бачимо постійний інтерес з боку міжнародних інвесторів до України та готовність інвестувати у довгострокові проекти із горизонтом планування понад 5 років.
Це пояснюється кількома факторами, зокрема, покращенням бізнес-середовища та відновленням економічного зростання, що частково зумовлено структурними реформами за підтримки міжнародних фінансових інституцій, в тому числі EBRD, EIB, IFC, OPIC.
Привабливість окремих галузей, і особливо тих, що мають експортний потенціал, також є важливим чинником, що допомагає подолати негативне сприйняття України та все більше заохочує міжнародних інвесторів звернути увагу на український ринок.
У той же час стримуючим фактором для виходу іноземних компаній на український ринок є занепокоєння інвесторів щодо низьких темпів реформ, які вимагаються МВФ і Європейським Союзом, напередодні виборів Президента в 2019 році. Це може призвести до сповільнення економічного зростання в країні.
Основним ризиком у відносинах із МВФ є невиконання Україною умов: окрім створення антикорупційного суду залишаються незадовільні строки реалізації програми приватизації державних активів, що було однією з ключових умов укладення кредитного договору з МВФ у 2015 році. У 2017 році було продано лише 83 державні активи на сукупну суму близько 120 млн дол. США, у той час як перелік об’єктів, що підлягають приватизації, налічує 3400 підприємств.
Інтенсифікація приватизації держпідприємств могло б стати локомотивом для зростання ринку M&A, адже привабить значну кількість інвесторів, у тому числі іноземних.
Проте інвестори мають острахи, що приватизація поточного року буде вкрай заполітизованою. Недостатня підтримка з боку провідних фракцій в парламенті може стати чинником, що спричинить відкладання цього процесу на період після виборів 2019 року. Для максимізації надходжень до бюджету, деякі держпідприємства, серед яких Одеський припортовий завод, потребують вирішення внутрішніх операційних та юридичних ризиків до приватизації.
Серед іноземних інвесторів існує також занепокоєння щодо монетарної політики України. Через перевищення очікуваного рівня інфляції НБУ змушений був підвищити облікову ставку на 100 базисних пунктів в грудні 2017 року, на 150 базисних пунктів в січні 2018 року та на 100 базисних пунктів в березні 2018 року до 17,0%.
Підвищення процентної ставки та високі темпи інфляції, ймовірно, призведуть до того, що міжнародні інвестори у поточному році будуть приймати більш обережну та виважену позицію по відношенню до України. Але якщо МВФ відновить платежі та висловить задоволення від досягнутого прогресу, то можна очікувати більш високої інвестиційної активності, ніж у попередньому році.
Роль українських компаній у зростанні ринку M&A
Кількість угод на ринку M&A за участю іноземних інвестицій також залежатиме від спроможності самих компаній, які прагнуть залучити інвестиції, представити потенційному покупцеві надійну бізнес-модель із визначеними можливостями зростання, наявність потужної управлінської команди та чіткої системи управління та контролю. А в разі відсутності цих факторів – існування чіткого плану з їх впровадження.
Нездатність продавця представити необхідну інформацію, а також адекватно ідентифікувати, оцінити та кількісно описати потенційні ризики та можливості, перш ніж почати співпрацювати з інвесторами, сьогодні є однією із вагомих причин, що може призвести до зірвання угоди. Важливо презентувати не тільки чітку історичну фінансову історію, яка демонструватиме цінність бізнесу, але й реалістичні фінансові прогнози, що спираються на обґрунтовану стратегію.
Окрім цього також повинен проглядатися чіткий взаємозв’язок між ключовими факторами та результатами діяльності в минулому, а також ключовими припущеннями, на яких побудовані прогнози.
Найбільш вразливими для представлення такої інформації інвесторам можуть бути державні підприємства, що може призвести до заниження їх вартості та зниження обсягу транзакцій.
Дмитро Щур, Заступник директора відділу інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас