У Стенфорді відкрили новий тип целюлози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Стенфорді відкрили новий тип целюлози

Технології&Авто
370
Команда фахівців зі Стенфордського університету відкрила новий тип целюлози, властивості якої дозволять збільшити ефективність застосування цього матеріалу в галузі відновлюваної енергетики, а також розробити більш досконалі препарати проти бактеріальних інфекцій.
Молекули целюлози, які отримують з рослин, водоростей і деяких бактерій, беруть участь у виробництві сотень видів продуктів, від паперу і тканин до будівельних матеріалів. Також з них можна виготовляти етанол, складовий елемент палива і джерело чистої енергії. Команда Лінетт Сегельскі знайшла модифіковану форму целюлози в решітці, що оточує і захищає мікроби. Довгі роки вона вислизала від поглядів вчених, тому що традиційні лабораторні технології вимагали застосування сильнодіючих хімічних речовин, які знищували ці молекули.
Виявилося, що модифікована целюлоза не утворює кристалів і відносно добре розчиняється в воді, тобто її простіше і дешевше перетворювати на глюкозу – речовину, з якої можна виробляти етанол. Виробляти його з целюлози вигідніше і краще, ніж із зернових культур.
Також вчені вважають, що їхнє відкриття може мати медичне застосування. Модифікована целюлоза живить і оточує бактеріальні колонії, викликаючи розвиток певних інфекцій. В процесі випробувань на мишах дослідники намагаються зрозуміти, чи можна зупинити зараження, інгібувавши виробництво целюлози.
Зараз Сегельскі і її колеги шукають в команду біолога, який допоможе їм генетичним чином перетворити целюлозу в рослини. Рослини виробляють більше целюлози, і їх простіше вирощувати в великих масштабах. Також вчені досліджують можливість створення нових модифікацій целюлози з іншими, ще більш цікавими властивостями,
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас