UA
 

Вакансія – інженер: які професії будуть потрібні у майбутньомуРеклама

Корреспондент.biz,  4 ноября 2020, 08:00
0
2628
Вакансія –  інженер: які професії будуть потрібні у майбутньому

Пандемія коронавірусу і тотальний локдаун справили вплив на різні галузі, але ринок праці постраждав особливо.

За даними Державного центру зайнятості, в серпні безробітних українців стало більше на 406 тисяч. Водночас, залишаються професії, потреба в яких продовжує зростати.

Наприклад, згідно з прогнозами Міністерства праці США, не зменшується попит на медпрацівників, IT-спеціалістів, а також інженерів.

За інформацією популярного американського ресурсу Business Insider з посиланням на Програму прогнозування праці Бюро статистики США, інженери, програмісти, будівельники, середній і молодший медперсонал, аналітики й операційні менеджери увійшли до ТОП-30 найбільш затребуваних і високооплачуваних спеціальностей. Це викликане стрімким розвитком IT-технологій, активними розробками аерокосмічних проєктів, інноваціями в біотехнологіях і популяризацією альтернативних видів енергії.

Такі ж висновки публікує і студентський портал bachelorsportal.com: у недавньому дослідженні перспектив працевлаштування оприлюднили 5 технічних професій, яким надають пріоритет роботодавці. Інженер будує майбутнє, і від нього значною мірою залежить, як буде виглядати наш світ завтра. Попит на інженерів певних профілів зросте найближчим часом на 4%–5% – такі дані надає сайт пошуку роботи indeed.com.

А чи можуть знайти роботу за фахом українські інженери? Як повідомляє сайт grc.ua (колишній headhunter.ua), який підготував топ затребуваних професій майбутнього, у найближчі 5–7 років Україна потребуватиме інженерних спеціальностей.

Стратегія розвитку вищої освіти в Україні, оприлюднена на сайті Міносвіти, передбачає, що впродовж 2012–2031 років вітчизняному ринку праці будуть потрібні технічні фахівці: ті, хто проєктує і впроваджує нову техніку та інноваційні технології.

Попит на інженерів у нашій країні не спадає навіть в умовах пандемії. Зокрема, кількість вакансій інженерів-конструкторів на сайті пошуку роботи work.ua останнім часом навіть збільшилася. А згідно з аналізом вакансій rabota.ua, середній рівень зарплат інженерів продовжує зростати і в Києві перевищує 20 тис. грн.

Серед недержавних компаній, що перебувають в активному пошуку висококваліфікованих інженерів, все більше тих, хто зайнятий виробництвом високотехнологічної продукції. Особливе місце посідає аерокосмічна інженерія.

Це, наприклад, компанії "Аеропракт" і Flight Design – розробляють і виготовляють надлегкі літаки. НТК "Горизонт" намагається створювати українські легкі вертольоти. Skajrora і Firеfly, що є частиною міжнародних брендів, розвивають приватний космос. "Спія Техніка" і Прогрестех-Україна працюють над замовленнями світових розробників авіаційної техніки.

На думку Максима Гладського, HR-директора "Прогрестех-Україна", "попит на кваліфіковані технічні кадри продовжує зростати. Компанія "Прогрестех-Україна" не тільки перебуває в постійному пошуку високоінтелектуального персоналу, але і сама пропонує навчальні програми для заміщення відкритих вакансій.

Добре, що законодавчі органи держави також націлені на розвиток технічного кадрового потенціалу країни: в липні цього року до ВР було внесено законопроект про підтримку індустрії інжинірингу та інженерної справи".

Автори проекту закону взяли за основу реалізовані моделі країн, які сьогодні успішно експортують інженерні послуги. В Україні ринок технологічних сервісів ще тільки розвивається, і щоб привернути до нього інвесторів, важливо створити сприятливі податкові умови для конструкторських центрів.

Законопроект розраховує знизити ставку ряду податків і зборів для "суб'єктів індустрії інжинірингу та інженерної справи", тобто для компаній, які не менше 70% доходів отримують від інжинірингової діяльності. Ставку податку на доходи фізосіб пропонується знизити з 18% до 9%, а ЄСВ – з 22% до 5%.

Якщо закон підтримають, в українського інженера з'явиться ще більше можливостей знайти високооплачувану роботу тут, в Україні, а у держави – реальний шанс зберегти інтелектуальний кадровий потенціал.

ТЕГИ: работа
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...