09:59 11.02.2020

Двоє екс-беркутівців, котрі повернулися до Києва після обміну з Росією, залишаються підсудними

2 хв читати
Двоє екс-беркутівців, котрі повернулися до Києва після обміну з Росією, залишаються підсудними

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявляє, що двоє колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут", які після передання в рамках обміну російській стороні повернулися до Києва, залишаються в статусі підсудних, але їм не обиратимуть запобіжний захід, якщо вони братимуть участь у судових засіданнях.

"Справа наразі перебуває на стадії судового розгляду і, відповідно, ті люди, які були обмінені та які нині повернулися - двоє з них - вони як були підсудними, вони так зараз і залишаються підсудними. Тобто процесуальний статус у них не змінився", - сказав Рябошапка в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"Вони виявили своє бажання брати участь у судовому процесі і надалі й, очевидно, здається, 17 березня буде наступне засідання суду. Тож вони матимуть таку можливість і в суді у них буде можливість доводити або приводити докази своєї невинуватості. Відповідно, на принципах змагальності прокуратура доводитиме своє бачення процесу і представлятиме свої докази провини, а вони матимуть можливість спростовувати докази прокуратури", - сказав генпрокурор.

На запитання про обрання зазначеним "беркутівцям" запобіжного заходу керівник відомства сказав: "Рішення про це ухвалюватиме суд". "Якщо вони прийдуть до суду і не ховатимуться від суду, то, відповідно, навряд-чи будуть підстави говорити про те, що є ризики і є підстави для того, щоб змінювати запобіжний захід. Якщо вони не прийдуть, не з'являться на судовому засіданні, то, відповідно, реагуватимемо інакше", - сказав Рябошапка.

Як повідомлялося, 8 лютого на сторінці адвоката Олександра Горошинського з'явився відкритий лист двох обвинувачених у розстрілі людей на майдані Незалежності в центрі Києва в 2014 році колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут" Олександра Маринченка та Сергія Тамтури, яких було передано російській стороні в рамках обміну. Вони заявили, що повернулися до Києва і мають намір брати участь у судових засіданнях, на яких відстоювати свою невинуватість. Вони заявили, що їм нема чого приховувати, і вони хочуть відновити "чесне ім'я спецпідрозділу "Беркут".

29 грудня 2019 року під час обміну утримуваними особами між владою України і ОРДЛО отримав свободу 81 українець. За словами президента України Володимира Зеленського, 76 осіб приїхали на контрольовану Україною територію, п'ятеро "залишилися на тимчасово окупованих територіях, тому що там їхні сім'ї". Президент України Володимир Зеленський заявив, що звільнення п'ятьох колишніх співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут" було умовою проведення обміну утримуваними особами між владою України і т.зв. ДНР і ЛНР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступник прем'єра Словаччини вірить, що життя Фіцо більше не перебуває під загрозою

ВИБУХИ У ХАРЬКОВІ – МЕР МІСТА

Португалія візьме участь у Саміті миру в Швейцарії

Окупанти за добу завдали 2 ракетних і 48 авіаударів по Україні - Генштаб ЗСУ

За добу відбулося 140 бойових зіткнень, втрати окупантів склали близько 890 осіб - Генштаб ЗСУ

Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську, ворог зазнав значних втрат - Генштаб ЗСУ

Унаслідок обстрілу Степногірська Запорізької області постраждали 3 людини - голова ОВА

Нам потрібна максимальна присутність на Саміті миру лідерів Заходу й Глобального Півдня - зустріч Єрмака з президентами Євроради та Єврокомісії

Війська РФ за минулий день здійснили 37 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина загинула, одна поранена

Блінкен не виключає можливості зустрічі Зеленського і Байдена протягом наступних тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА