Українська правда

Марафон продовжує життя. Але це не точно

Valeriy Ruchka — 25 травня 2020, 11:14
Марафон продовжує життя. Але це не точно

Марафон, згідно з новим дослідженням, може продовжити життя, повідомляє CNN. Спірне твердження, давайте розбиратися.

У дослідженні, результати якого були опубліковані в Journal of the American College of Cardiology, взяли участь 138 здорових осіб (жінки і чоловіки - приблизно навпіл, вік від 21 до 69). Всі вони готувалися до першого марафону у своєму житті. Вчені свідомо брали новачків. Ті, хто сказав, що бігає понад дві години в тиждень, не брали участі в експерименті.

Ці 138 осіб готувалися за планом для новачків від Лондонського марафону: три пробіжки (сумарно від 10 до 20 км) на тиждень протягом 6 місяців. Їх досліджували перед початком тренувань і через два тижні після забігу.

З'ясувалося, що підготовка до марафону - навіть з низькою інтенсивністю навантаження - сприяла зниженню тиску і жорсткості аорти. За оцінками вчених, "судинний вік" учасників знизився приблизно на чотири роки, тобто регулярні тренування дозволили уповільнити природний знос судин (а це - важливий фактор різних захворювань). Ефект яскравіше проявився у старших і більш повільних бігунів.

Корисний сам марафон або підготовка до нього? Скільки зазвичай бігають при підготовці до цієї дистанції?

Корисний не сам марафон (а ⁠це, нагадаю, не забіг на будь-яку дистанцію, ⁠а 42,2 км), а підготовка до нього. Але і підготовка буває різною.

Попри чіпляючий заголовок про ⁠марафон, який впливає на тривалість життя, у фіналі згаданої статті CNN наводиться пряма мова одного з авторів дослідження: вчений ⁠не вважає, що переваги для здоров'я якось пов'язані з марафоном. Ключовий фактор - регулярні тренування.

10-20 км в тиждень - це хороший об'єм для підтримки здоров'я. Хоча, для впевненого подолання дистанції 42 км цього все ж мало. Журнал Runner's World рекомендує любителям бігати від 50 до 80 км в тиждень при підготовці до марафону.

Підготовка до марафону "на результат" означає більш серйозні тренування. Автори книги Running Flow збирали статистику. Залежно від рівня бігуна рекомендується пробігати:

56-80 км на тиждень - новачкам,

128-225 км на тиждень - просунутим і елітним бігунам.

Бігунам рівня КМС і МС потрібно щорічно долати дистанції: від 5500 до 5800 жінкам, від 6100 до 6700 км чоловікам - такі дані наводяться в книзі "Марафон. Теорія і практика". Деякі радянські марафонці найвищого рівня бігали і понад 1000 км на місяць.

Різниця велика, але так чи інакше більшість любителів і тим більше профі при підготовці до марафону пробігають набагато більше учасників дослідження. Але варто пам'ятати і про те, що саме змагання - далеко не подарунок для організму.

За нашими спостереженнями, на фініші стрес-навантажень в крові бігунів різко зростає кількість лейкоцитів: до 12-22 тисяч проти 4-6 тисяч на старті.

Також дослідження показали, що еозинопенія крові зберігається і через 24 години після фінішу. Еозинопенія може свідчити про виснаження кори надниркових залоз в результаті стресу.

І зміни, що відбуваються у бігунів в картині білої крові, для лікарів-клініцистів в звичайній практиці є безперечною ознакою патології, що вимагає негайної терапії.

Ми не стверджуємо, що бігати марафони - це не зовсім корисно, оскільки це прерогатива лікарів і вчених. Тим більше ці дослідження ще не зупинили жодного бігуна від подолання наддовгої дистанції! Ми лише наголошуємо, що до підготовки треба ставитися серйозно і зважено.