Українська правда

Ліга чемпіонів. Шахтар - Ліон: анонс і прогноз матчу

— 12 грудня 2018, 06:48
Ліга чемпіонів. Шахтар - Ліон: анонс і прогноз матчу

Шахтар - Манчестер Сіті

Ліга Чемпіонів. Група F, 6-ий тур

НСК Олімпійський, Київ. 12 грудня, 22:00

Головний арбітр: Бйорн Кейперс

Асистенти арбітра: Сандер ван Рукел, Ервін Зейнстра

Додатакові асистенти: Денніс Хіглер, Пол ван Букел

Четвертий арбітр: Маріо Дікс (усі - Нідерланди)

У господарів крім Дентінью, який отримав травму в Маріуполі, з клубного лазарету приходять переважно позитивні новини. Відновився навіть Малишев, але він поза заявкою. Один з ключових гравців гірників останніх років, Ракицький, повернувся у склад якраз перед головним матчем цього сезону. Здається, якщо встиг набрати необхідні кондиції, ми його побачимо в старті. Також практично не викликає питань поява на полі Тайсона і Марлоса, у яких в останні тижні були проблеми зі здоров'ям. За традицією місце під форвардом повинен зайняти Коваленко, відтіснивши в запас Алана Патріка.

Актуально: Футбол 1 онлайн - пряма трансляція

З табору Олімпіка в останні тижні надходило дуже багато інформації про пошкодження: випала практично вся основна середина поля. До столиці України вирушили Ауар і Н'Домбеле, які до останнього часу були травмовані, проте їх вихід на поле все ще залишається під питанням. А про їх важливість говорить хоча б статистика: 14 балів на двох за системою "гол + пас" з початку сезону. Здається, обох ми побачимо на полі, якщо не з перших хвилин, то по ходу гри, з огляду на важливість матчу. Крім того, доведеться вирішити, хто вийде праворуч замість Рафаела (мабуть, ще один травмований Дюбуа, який не грав два місяці). Загалом, справи у Ліона з заявкою кепські. Але головне цим скористатися.

Читайте також: Де дивитися матч Ліги Чемпіонів Шахтар — Ліон

Ставка на прогноз більше викликана не якимись логічними міркуваннями, а внутрішніми "хотіннями". Шахтар і Ліон з тих команд, від яких можна чекати всього: вони багато забивають / пропускають і здатні брати очки в статусі андердога (для гірників можна згадати хоча б нічию в Ліоні і перемогу над Гоффенхаймом, а Олімпік у цій групі Ман Сіті двічі не програв). Однак так само їм не складає труднощів втрачати очки з більш "простими" командами. Перемогу здобуде той, хто функціонально і психологічно до гри буде готовий краще.

Орієнтовні склади:

Шахтар: П'ятов, Данченко, Кривцов, Ракицький, Ісмаїлі, Майкон, Степаненко, Марлос, Тайсон, Болбат, Мораес.

Ліон: Лопеш, Тете, Марсело, Денаєр, Менді, Тусар, Ауар, Траоре, Набіль Фекір, Тер'є, Депай.

Слова:

Пауло Фонсека (головний тренер Шахтаря): "Завтра нам належить зіграти проти найсильнішого суперника. За рік вони програли, по-моєму, лише два матчі на виїзді. Але ми віримо в успіх. У футболі немає нічого неможливого. Завтра всі гравці будуть мотивовані вирішити задання, а наше завдання - це перемога і вихід у плей-офф ЛЧ. Якщо говорити про переваги, то Ліон влаштує нічия. Нас - тільки перемога. Це єдина перевага в нашому протистоянні".

Бруно Генезіо (головний тренер Ліона): "У матчі з Шахтарем ми повинні атакувати і грати у свій футбол, а не рахувати очки - це кращий спосіб пройти в плей-офф".

Цікаві факти:

- цей поєдинок стане для Шахтаря з грудня 2016- го першим єврокубковим, проведеним поза Харковом.

- Ліону для виходу в плей-офф Ліги чемпіонів достатньо не програти. У Шахтаря є кілька варіантів: перемога дарує гірникам місце в 1/8-й турніру; нічия відправляє в Лігу Європи; поразка (при перемозі Гоффенхайма над Ман Сіті в паралельній зустрічі) означає для донеччан виліт з єврокубків в поточному сезоні.

- поєдинок першого кола між суперниками завершився феєричною нічиєю 2:2. Шахтар вів по ходу зустрічі у два м'ячі, однак втратив свою перевагу. Та зустріч, до речі, проходила без глядачів через поведінку французьких уболівальників.

- матч національного чемпіонату Ліона на вихідних був перенесений на більш пізній термін через неспокійну суспільну ситуацію у Франції. Минулої середи Олімпік поступився Ренну 0:2. В цілому, ткачі не можуть виграти три поспіль поєдинки у всіх турнірах, стабільно пропускаючи в них по два голи.

- Шахтар у п'ятницю здобув перемогу над Маріуполем 3:0. Безпрограшна серія команди досягла п'яти матчів. З часів манчестерського фіаско Сіті.

- в 10 з останніх 11 ігор донеччан в ЛЧ було забито більше двох голів. У матчах Ліона в нинішній ЛЧ обов'язково забивали обидва суперники.

- рефері з Нідерландів Бйорн Кейперс тричі судив зустрічі Шахтаря. Двічі донеччани перемагали (віденський Рапід і московський ЦСКА), а також раз програли Севільї. У Ліона і Кейперса відносини коротше: тільки нічия з Ювентусом у 2016-му. У поточному євросезоні він вже працював на іграх Реал - Рома (3:0) і Наполі - ПСЖ (1:1). Більше п'яти жовтих за матч у цьому році показав тільки один раз.

Прогноз Чемпіона: 2:1