30 січня 2019, 20:34

Вища кваліфікаційна комісія суддів незаконно відмовляється розглядати висновки ГРД

В ці хвилини знову триває конкурс до Верховного Суду. На ньому добирають ще 78 верховних суддів, і дуже хочуть встигнути до президентських виборів.

На жаль, цей конкурс проходить не тільки блискавично швидко, а й у тіні іншого важливого процесу – створення Антикорупційного суду, до якого зараз прикута значно більша увага. Але формування ВС – процес не менш важливий. Бо саме Верховний Суд ставитиме остаточну крапку в усіх судових процесах, в тому числі щодо топ-корупції.

Можливо, недостатня увага, а можливо щось іще наштовхнуло Вищу кваліфікаційну комісію суддів на думку вкотре порушити закон, щоб не розглядати факти, висловлені в висновках Громадської ради доброчесності.

Пікантності ситуації додає те, що перший же висновок, який ВККС вирішила залишити без розгляду – щодо членкині іншого важливого судового органу – Вищої ради правосуддя Наталі Волковицької. І замість того, щоб детально дослідити як саме пані Волковицька на своїй посаді, наприклад, покривала численних суддів Майдану і яка її роль в сумнозвісній схемі ручного розподілу справ Татькова-Ємельянова в Вищому господарському суді, ВККС вирішила просто... залишити цей висновок без розгляду. Підстава теж дуже цікава: він був надсіланий о 01:18 ночі, а не до 00:00, як того хотіла ВККС.

ВККС уже неодноразово чинила перешкоди Громадській раді доброчесності – як фактично усуваючи громадськість від кваліфікаційного оцінювання суддів, так і в процесі формування самої ГРД.

Цього ж разу ми так само, як і голова ВККС Сергій Козьяков, мали щодо конкурсу обережний оптимізм, попри те, що проблем залишалося чимало. На жаль, після сьогоднішніх подій оптимізму залишається все менше. І все менше залишається віри в те, що "судді, обрані суддями", з яких здебільшого складається ВККС, здатні підняти довіру до судової влади.

Далі – повний текст заяви Громадської ради доброчесності і її організацій-засновниць із закликом до ВККС виконати закон і прийняти висновки до розгляду. Сподіваємося, хоча б він не залишиться без уваги.

fb автора

***



ЗАЯВА

Вища кваліфікаційна комісія суддів України незаконно залишила без розгляду негативні висновки Громадської ради доброчесності щодо членкині Вищої ради правосуддя і ще трьох суддів

30 січня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі – ВККС) на конкурсі до Верховного Суду незаконно відмовилася розглянути три висновки Громадської ради доброчесності – щодо чинної членкині ВРП Наталі Волковицької і стосовно суддів Романа Барановського, Надії Губенко, Миколи Мойсюка.

У висновках Громадська рада доброчесності посилалася на те, що, зокрема, членкиня Вищої ради правосуддя Волковицька покривала суддів Майдану і була задіяна в сумнозвісній злочинній схемі Ємельянова-Татькова в Вищому господарському суді, інші судді не можуть пояснити свої статки, не декларували майно або безпідставно забороняли мирні зібрання.

Рішення прийняла колегія у складі Луцюка П.С., Устименко В.Є. та Шилової Т.С. з посиланням на те, що висновки нібито подані всупереч вимогам регламенту Комісії (менш ніж за 10 днів до співбесіди з кандидатами).

Такі дії Комісії очевидно порушують вимоги закону, який зобов'язує її розглянути кожен висновок, незалежно від того, коли він надійшов, і не передбачає залишення висновків без розгляду.

Встановлення Вищою кваліфікаційною комісією суддів додаткових обов'язків для Громадської ради доброчесності суперечить закону, про що Громадська рада зазначала раніше. При цьому Комісія посилається на Регламент, який Рішенням Верховного Суду від 18.09.2018 визнано частково нечинним, саме в частині вимог до Висновків Ради.

Такі дії ВККС порушують і раніше досягнуті домовленості між сторонами, відповідно до яких ВККС не підходитиме до визначення строків надто формально і прийматиме висновки, надіслані протягом ночі, що передує першому з 10 днів до співбесіди.

Громадська рада доброчесності працює практично в цілодобовому режимі і докладає всіх зусиль для того, щоб вчасно надати якісні висновки і інформацію щодо кандидатів. Водночас відмова Комісії, яка починає свою роботу о 9 ранку, розглядати висновки, бо вони надійшли до неї не до 00.00 год, а о першій ночі, виглядає як надмірний формалізм і свідоме ухилення від розгляду питань щодо доброчесності кандидатів. Цим вчергове підривають довіру до конкурсу до Верховного Суду і судової реформи в цілому.

Тому закликаємо Вищу кваліфікаційну комісію суддів України:

провести співбесіди з усіма кандидатами за участі представників Громадської ради доброчесності із дослідженням фактів, які свідчать про недоброчесність кандидатів, викладених у висновках;

провести пленарні засідання щодо всіх кандидатів, які мають негативний висновок Громадської ради доброчесності, як того вимагає закон, за участі представників Ради і з наданням їм слова для виступу;

брати до розгляду висновки Громадської ради доброчесності незалежно від часу надходження, надаючи додатковий час кандидатам у разі потреби відреагувати на них;

надати перевагу якісному добору кандидатів до найвищої судової інстанції, замість намагання будь-що встигнути сформувати Верховний Суд до президентських виборів.

Громадська рада доброчесності, з усією відповідальністю перед суспільством, працюючи на волонтерських засадах, докладає максимальних зусиль, аби завчасно виявити кандидатів, які за критеріями доброчесності та етичності не заслуговують бути суддею найвищого суду.

Громадська рада доброчесності

Громадський люстраційний комітет

Нова Країна

Фундація DEJURE

Центр громадянських свобод

Центр політико-правових реформ

Чи повинен голова Вищої кваліфкомісії суддів бути доброчесним?

Нещодавно раптово подав у відставку голова новообраної Вищої кваліфкомісії суддів – ключового органу з відбору суддів в Україні. Тривають вибори нового голови...

Вища рада правосуддя збирається зірвати очищення судів і міжнародну допомогу

Сьогодні Вища рада правосуддя може збити на злеті очищення судів, і цим поставити під загрозу життєво важливі для країни речі. Нагадаємо, з перезавантаженням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і формуванням третього складу Громадської ради доброчесності з новою силою і новою якістю відновилося кваліфоцінювання суддів – процес, покликаний очистити судову систему від недоброчесних елементів...

Як "оновлена" ВРП рятує вбивць і корупціонерів

"Оновлена" Вища рада правосуддя прийняла вчора два абсолютно відірвані від реальності рішення. Одним ВРП зупинила дисциплінарну справу по судді Тандиру, тому самому який п'яний вбив нацгвардійця Вадима Бондаренка...

Як "оновлена" ВРП лягає під антимайдан і підважує Україну

Не встигла Єврокомісія випустити звіт, де оцінила оновлення Вищої ради правосуддя як успіх, як "оновлена" ВРП вирішила відверто наплювати в очі суспільству – як усередині країни, так і за її межами...

Росіянина Львова поновили в ВС. Це програш, якому дала статися українська влада

Росіянина Богдана Львова щойно поновили на посаді судді Верховного Суду. Вітаємо в новій реальності, де будь-який громадянин РФ, про якого нам РФ (з якою в нас немає дипломатичних зв'язків) офіційно не підтвердила, що він їхній громадянин, може поновитися на посаді через український адмінсуд...

У Верховному Суді збираються знищити кваліфоцінювання суддів. Це загрожує зривом євроінтеграції

Не встигли ще вщухнути пристрасті після хабаря 2,7 млн. $ попередньому голові ВС Всеволоду Князєву і обрання новим головою відразу після того недоброчесного Станіслава Кравченка – вчора в ВС вибрали ще двох недоброчесних суддів до Великої Палати...