1 березня 2019, 16:45

Сімейні цінності та розвиток інституту сім'ї – питання національної безпеки України

У Києві відбувся Всеукраїнський форум сім'ї-2019. Цей захід об'єднав багатьох: Президента України, урядовців, народних депутатів з міжфракційного об'єднання "За духовність, моральність та здоров'я України", духовенство різних християнський конфесій, науковців, громадських діячів молодь та звичайних громадян, які сповідують традиційні сімейні цінності.



Зокрема, участь в роботі форуму взяли: Глава Держави Петро Порошенко, секретар РНБОУ Олександр Турчинов, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній, мої колеги міністри Арсен Аваков, Павло Петренко та інші.



Всіх нас об'єднало поняття сім'ї, як фундаментальної основи державності, головного інституту виховання наших дітей. Саме у сім'ї формуються риси доброти, щирості, людяності, розуміння що таке "добро" і "зло", цінності любові до ближніх, рідної домівки, своєї Батьківщини. Це основні цінності, які людина й громадянин проносить через усе життя.

Я переконаний, і говорив про це на Форумі, що нам необхідно сформувати цілісну систему державної сімейної політики. Нагадаю, що раніше у нас була Державна соціальна служба для сім'ї, дітей та молоді, яку ліквідували в 2011 році. Думаю, що ми повинні створити центральний орган виконавчої влади, або визначити одне з міністерств, яке б акцентовано займалося державною сімейною політикою в Україні.

Це питання піднімалося на зустрічі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з Всеукраїнською Радою Церков. Ми обговорюємо таку ідею на Уряді і можу сказати: відчуваю підтримку своїх колег в тому, що таку інституцію потрібно створити. Впевнений, що спільними зусиллями – ми це зробимо.



Для мене особисто важливо, що у своїй переважній більшості українська молодь виступає за сімейні цінності. За результатами нашого соціологічного дослідження "Молодь України-2018", для більшості молодих людей (59,9%) сімейне щастя є основним пріоритетом у житті.

Протягом останнього року ми отримали десятки звернень від громадськості стосовно захисту сімейних цінностей. Хочу твердо наголосити, як Міністр молоді та спорту, батько, сім'янин та громадянин – я підтримую формування традиційних сімейних цінностей.





Як показують дослідження, такої життєвої позиції дотримується і наша молодь. Серед молодих українців традиційно зберігається високий рівень шлюбності. В останні роки намітилася позитивна тенденція до зменшення кількості неодруженої молоді та збільшення частки молоді, яка бере офіційний шлюб.

За даними дослідження "Молодь України", у 2018 році 43,4% молодих українців були неодружені, або незаміжні. В 2017 році цей показник складав 51%. В офіційно зареєстрованому шлюбі в 2018 році перебували 39,2% молодих людей (у 2017 – 37%). 13% молодих людей проживали у незареєстрованому шлюбі. Основними причинами небажання офіційно оформлювати стосунки вони називають формальність офіційного шлюбу та необхідність перевірити почуття.

Проте більшість з тих, хто проживав без офіційної реєстрації стосунків, планують в майбутньому взяти офіційний шлюб. Чим вищий матеріальний добробут молодої родини, тим менше осіб планують жити в незареєстрованому шлюбі.

Державна сімейна політика повинна, перш за все, сформувати "моду" на повну, міцну та щасливу сім'ю. Така родина повинна мати гідний рівень життя, відчувати підтримку держави й суспільства, виховувати не одну, а значно більше дітей.



Як, наприклад, в родини Ковалевичів з Рівненщини у якій виховується 19 діток. До речі ця, родина була також присутня на Форумі, зал вітав цю велику й дружню, щасливу сім'ю оплесками й стоячи. Родина також отримала від організаторів заходу цінні подарунки та дитячу коляску для найменшої 19-ї за ліком дитинки.

Від життєвих цінностей молодого покоління, поглядів на шлюб та сім'ю, народження і виховання дітей – напряму залежить подолання демографічної кризи, найближче майбутнє всієї української нації.



Скільки залишиться українців на мапі Європи? Хто буде працювати на економіку та добробут країни. Хто буде захищати Україну, нашу незалежність і територіальну цілісність від зазіхань агресора через 10-20-30 років?

Відповіді на ці питання слід шукати в першоджерелах – в молодій українській родини, яка створюється сьогодні. Тому збереження традиційних сімейних цінностей та розвиток інституту сім'ї – це, насправді, питання національної безпеки України.

Міністерство молоді та спорту має працювати в складі нового Уряду

15 серпня стало відомо, що у Верховній Раді України нового скликання все-таки буде створений Комітет з питань молоді та спорту. Вітаю це рішення і вважаю позитивом – те, що нова влада розуміє важливість для розвитку нашої держави таких напрямків як молодіжна політика, національно-патріотичне виховання, фізична культура та спорт...

28 липня – прощання з Романом Вірастюком на НСК "Олімпійський"

Не стало Романа Вірастюка – нашого друга, колеги, спортсмена, митця, телеведучого, людини багатьох талантів, неординарної особистості з великим і добрим серцем...

Необхідно зберегти Міністерство молоді та спорту

Відносно планів нової влади щодо можливого приєднання Міністерства молоді та спорту до Міністерства культури та Інформаційної політики. Моє прохання і рекомендація – необхідно зберегти Міністерство молоді та спорту і не допустити його скорочення...

Підтримую Ганну Соловей!

Спортивну спільноту сколихнув скандал у велоспорті. Очільник федерації дозволив собі, на моє переконання, вкрай несправедливим, неприпустимим і хамським тоном спілкуватися з нашою спортсменкою, чемпіонкою II Європейських ігор, велогонщицею Ганною Соловей...

Україна – третя в медальному заліку II Європейських ігор серед 50 країн!

Україна – третя в медальному заліку серед 50 країн-учасниць II Європейських ігор, які завершилися в Мінську. Ми стали свідками найкращого за всю історію виступу нашої збірної на Європейських іграх! Коли у грудні 2014 р...

Сімейні цінності та розвиток інституту сім'ї – питання національної безпеки України

У Києві відбувся Всеукраїнський форум сім'ї-2019. Цей захід об'єднав багатьох: Президента України, урядовців, народних депутатів з міжфракційного об'єднання "За духовність, моральність та здоров'я України", духовенство різних християнський конфесій, науковців, громадських діячів молодь та звичайних громадян, які сповідують традиційні сімейні цінності...