23 жовтня 2020, 11:57

Чому Україна повинна легалізувати медичний канабіс

Медичний канабіс – це не про "кайф", не про легалайз марихуани, не про "змову наркокартелів". Це перш за все гуманітарне питання, пов'язане з полегшенням стану українців із важкими діагнозами. Це про втамування болю, нормалізацію психічного стану та підвищення якості життя майже 2 мільйонів наших співгромадян. Саме тому я підтримую легалізацію використання канабісу в медичних цілях і вважаю, що це питання мало бути врегульоване ще кілька років тому. Але краще зараз, ніж ніколи.

Існує більше 15 показань для використання ліків з медканабісом у складі. Це онкологічні захворювання, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), епілепсія, розсіяний склероз, глаукома, хронічний біль після трансплантації, тривожні стани та інші. Тисячі ветеранів російсько-української війни мають діагностований ПТСР. Крім них ліків з медканабісу потребують більше 112 тисяч паліативних пацієнтів і 18 тисяч важкохворих дітей в Україні. Ліки з медканабісу для них – життя без болю та судом.

Перш ніж зануритися в деталі, зазначу головне. Запропонована легалізація медичного канабісу – це легалізація саме ЛІКІВ: таблеток, краплів, олій, що його містять. Ці препарати будуть відпускатися тільки за рецептом лікаря і зовні вони нічим не відрізнятимуться від тисяч найменувань препаратів, які ми щодня купуємо в аптеці. Всі, хто переконує вас в зворотньому, брешуть і маніпулюють.

Це питання довго обговорювалося в суспільстві, ще довше – обостало міфами і стереотипами. Хтось виступає проти легального використання медканабісу через релігійні переконання, інші через банальний брак знань. Якщо ми подивимося на спектр дозволених для використання медпрепаратів, побачимо чимало "наркотичних", деякі знеболюючі навіть містять опіати. Це сильнодіючі речовини, що, зокрема, викликають залежність. В цей же час препарати, які містять значно менш агресивний і сильнодіючий тетрагідроканнабінол, заборонені. На мою думку, це нераціонально і неприродньо. Ми в принципі не маємо права забороняти важкохворій людині показані їй ліки.

Кілька років тому, коли я очолював Українське товариство економічних свобод, наші юристи розробили законопроєкт про легалізацію використання канабісу в медицині. Той закон був першим зареєстрованим в Раді з цієї теми. В парламенті ним активно займався народний депутат Олександр Опанасенко. Спільно було зібрано під 100 підписів депутатів під цим законопроєктом, однак з політичних причин він так і не був розглянутий.

Зараз всередині фракції і в Офісі президента ми мали багато дискусій з цього приводу. Було вирішено спочатку провести земельну реформу, легалізувати гральний бізнес і після цього, якщо на то буде підтримка людей, повернутися до теми медканабісу. Власне для цього і потрібне всеукраїнське опитування, що заплановане на 25 жовтня. Репрезентативне "За" від більшості громадян України стане беззаперечним аргументом для політичних популістів. Особисто я переконаний, що це "За" ми отримаємо. Адже всі попередні соціологічні дослідження свідчили про те, що підтримка серед населення є. Принагідно я закликаю всіх взяти участь в опитування і поставити "+" навпроти питання під номером 4.

Наразі вже понад 60 країн світу дозволили медичне використання канабісу. Це переважно розвинуті країни Західної Європи, Північної та Південної Америки, Океанії. Водночас він досі заборонений в країнах колишнього СНД, країнах третього світу та тоталітарних країнах. Вважаю, Україна має бути в першому таборі. Середній вік споживачів канабісу в країнах, де він дозволений, – 40 років. Як бачите, це не підлітки (!), не соціально виключені групи населення, а люди середнього віку, переважно з вищою освітою та роботою. Загалом у світі 250 млн людей вживають канабіс в медичних цілях.

Наступним після "легалізовувати чи ні" йде питання, а де брати сам канабіс – вирощувати чи закуповувати? Я і багато людей, з якими спілкувався, схиляються до вирощування в Україні. Зрозуміло, що це можливо за умови спеціальних ліцензій, в спеціальних теплицях під цілодобовою охороною та жорстким контролем з боку держави. Процедура ліцензування вирощування медичного канабісу потребує окремого регулювання, і це обов'язково буде зроблено. На мою думку, було б разумно направляти кошти від ліцензій на медичні дослідження та лікування тих же онкопацієнтів. За різними оцінками, навіть якщо задіяти під культивацію медканабісу 3% сільгоспземель, ВВП України може збільшитися на 5%. Бо легальний сектор це завжди збільшення робочих місць та податкових надходжень.

Один з найпоширеніших міфів, які мені доводилося чути: легалізація медканабісу – це прихована легалізація споживання марихуани в Україні. Це не так. По-перше, в Україні немає жодних проблем із придбанням марихуани в рекреаційних цілях попри те, що це є незаконним. Разом із тим дістати на "чорному ринку" ліки, виготовлені з використанням медичного канабісу, надзвичайно складно. У разі легалізації, ліки не підуть на "чорний ринок" хоча б через відсутність попиту. Навіщо людині краплі з канабідіолом CBD, який взагалі не спричиняє ефекту сп'яніння, а є суто лікувальним, якщо, будемо відвертими, у вільному доступі звичні для споживачів листя та шишки?

Підсумовуючи. Легалізація наукових досліджень канабісу та його використання в медицині є цивілізованим та економічно вигідним кроком для держави. Найголовніше, це життєво необхідно для 2 мільйонів дорослих і дітей в нашій країні. Давайте прискоримо ці зміни. Тим паче, у нинішнього керівництва держави на це є політична воля. Це те питання, якого наші політики хронічно боялися, не чинили різких рухів, аби не, приведи господи, розізлити виборця. Наша команда не боїться братися за те, чого інші уникали. Ми скасували ганебний земельний мораторій, який відкидав Україну до рівня КНДР. Ми скасували державну монополію Укрспирту і депутатську недоторканність, легалізували гральний бізнес, який з 2009 року офіційно був заборонений, а неофіційно приносив мільярди тим, хто його кришував. Настав час медичного канабісу. Зараз, як ніколи, потрібна ваша підтримка.

На моїй фейсбук-сторінці історії трьох українців: маленької Софії, розвідника Дениса, онкопацієнтки Ніни. Всі вони потребують лікування медичним канабісом.

$ для України: як візит Володимира Зеленського до США вплинув на настрої американців

FOX News офіційно показав: бажання американців підтримувати Україну зросло. 31% американців кажуть, що потрібно давати ще більше допомоги...

''Прихватизовані'' укриття повинні рятувати життя

Масовані ракетні та обстріли міст, селищ і сіл України агресором та використання дронів-камікадзе проти мирного населення, які відбулися в травні цього року, виявили серйозні проблеми із забезпеченням цивільного населення укриттям цивільного захисту, які призвели до загибелі людей...

6 років з конфіскацією майна за допомогу ЗСУ

Такий термін дав Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області волонтеру Олександру Дорогану. Це – шокуючий прецедент, який може зупинити щонайменше поставку всіх автомобілей для передової...

Реальна ставка ПДВ в Європі та Україні – не більше 10%

Багато хейтерів Антикорупційної податкової реформи вказують на високу ставку ПДВ в Європі. Висока ставка ПДВ в Європі – це міф. Такого ніколи не існувало...

Як співчуття іноземців конвертувати в гроші на армію

Відкриваєш стрічку соцмереж, а кожен другий пост – збір коштів для наших захисників. Всі ми донатимо, отже, всі і розуміємо, що мова завжди йде про великі суми...

Схеми крадіжок ПДВ повинні бути зупинені

Даним постом в першу чергу звертаю увагу представників правоохоронних органів щодо оборудок з крадіжок ПДВ. Знаю, що з публічних джерел на них реагувати простіше як мінімум з формальної точки зору...