18 грудня 2018, 16:21

Міжнародний день мігранта

18 грудня 1990 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила Міжнародну конвенцію про захист прав всіх робочих мігрантів і членів їх сімей.

З цієї нагоди, починаючи з 2000 року у всьому світі відзначається Міжнародний день мігранта. Метою запровадження цього дня стало посилення міжнародних заходів захисту мігрантів і біженців. 9 вересня 2016 року Генеральна Асамблея ООН схвалила Нью-Йоркську декларацію про біженців і мігрантів, в якій висловлюється політична воля світових лідерів, спрямована на порятунок життів, захист прав людини й справедливий розподіл відповідальності на світовому рівні. Було задекларовано прагнення забезпечувати виконання відповідних міжнародних зобов'язань.

Яка ж роль України у цих процесах?

Загальновідомо, що Україна є державою, з якої відбувається масова еміграція до, як правило, більш розвинених країн світу. Також є державою, яка приймає мігрантів, як правило,  з менш розвинених країн. Така практика  досить поширена для багатьох країн. Різниця, зазвичай, лише у масштабах і балансах  міграційних процесів.

На жаль, Україна, особливо в останні роки, є джерелом дешевої робочої сили, у тому числі висококваліфікованої. Здебільшого для країн Європейського Союзу (в першу чергу Польща) та СНД (переважно Росія і Казахстан). Так зване "заробітчанство" набуло масового характеру, цьому сприяло і запровадження безвізового режиму з країнами ЄС.

Офіційної статистики такої міграції  немає, але навіть державні органи оперують цифрами від 2 мільйонів до 5-7 мільйонів осіб.

Слід окремо виділити виїзд громадян України за кордон на постійне місце проживання.Для таких осіб існує офіційна статистика, дані якої очевидно занижені. Щороку, в середньому, виїздить близько 10 тис. осіб. Інші громадяни України їдуть за кордон на постійні чи тимчасові заробітки, плануючи повернутися.

Питання захисту українських громадян за кордоном, враховуючи їх внесок в економіку країни, а це щонайменше 10 млрд доларів щороку, має  загальнодержавне значення.

До того ж слід враховати й моральну-етичну складову – сотні тисяч розділених родин, сотні тисяч дітей, які ростуть без одного, а то й обох батьків. Держава і суспільство мають усвідомити, що в країні масової трудової міграції, питання захисту  заробітчан має стати одним із пріоритетів.

В цей день нам усім потрібно звернути увагу на цю категорію осіб і зрозуміти чи кожен з нас на своєму місці робить все від нього залежне, що українські заробітчани та члени їх сімей відчували, що міжнародні стандарти у цій сфері існують і виконуються.

ЛОТ "БІЛЬШОВИК" – ПРОДАНО!

Колишній завод "Більшовик" продали на аукціоні за 1,429 млрд 17 тис. гривень. Його ціна під час торгів зросла всього на 40 млн грн. Придбала актив ТОВ "Дженерал Комерс"...

Критикувати треба не людину, а її дію, позицію або підхід

В Україні культура політичної критики розвинена слабко. Зазвичай, вона забарвлена популізмом та демагогією. Я вже зазначав якось, що політичні лідери мають бути прикладом для людей...

Партійні рейтинги. Яку ідеологію обирають українці?

Ознайомився з останніми партійними рейтингами в Україні і задумався над тим, що в нас немає класичних партій з чіткою ідеологією. Є певні мікси, де основним важелем впливу на вибір громадянами тієї чи іншої партії є проголошені соціально-економічні ініціативи та можливості політичного маркетингу...

Apple, SpaceX і Україна

​А чи знали ви, що зовсім нещодавно, на початку вересня, з космодрому ВВС США в окрузі Санта-Барбара злетіла ракета Alpha компанії Firefly Aerospace? Що дивного? – запитаєте ви...

Про християнські цінності

Прагматизм, гонитва за наживою, ставлення до інших як до товару, агресія, неповага один до одного та державних інститутів – реалії сучасного технологічно та інформаційно розвиненого суспільства...

Законопроект про скасування довічного позбавлення волі для жінок подано до Верховної Ради України

20 червня 2019 року у Верховній Раді України за реєстраційним номером 10392 було зареєстровано проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо скасування довічного позбавлення волі для жінок) ", автором якого я є...