4 лютого 2020, 15:22

"Вор" в українському законі

Як спростити життя слідчим, котрі не можуть чи лінуються шукати докази і встановлювати факти? У "Слуг" є ідея і вона втілена у законопроєкті 2513, який виносять на друге читання.

Йдеться, нібито, про боротьбу з так званими "злодіями в законі", а насправді – про можливість репресивних органів будь-яку людину записати до "злочинної спільноти" і кинути за грати.

На засіданні з комітету з правоохоронної діяльності переконував колег підтримати мої поправки, щоб максимально пом'якшити руйнівні наслідки цього проєкту. Проте в комітеті, як і під куполом, партійна дисципліна "слуг" переважає здоровий глузд, і 5 із 6 поправок комітет відхилив, одну – врахував частково.

Якщо ці зміни ухвалять, то в Кримінальному Кодексі буде присутній не лише кримінальний жаргон (включно із терміном "вор в законе", саме так: російською), але і дуже дивні склади злочину з навмисне розмитими формулюваннями.

Цей проект крім наявного в чинному Кодексі зрозумілого поняття злочинної групи запроваджує поняття "злочинної спільноти". Такою спільнотою вважатиметься "ієрархічне об'єднання" керівником чи учасником якого є "злодій в законі" (чітке правове визначення, хто це такий, у законопроєкті відсутнє).

І без того поліція, щоб повісити злочини на невинних людей, легко об'єднує їх у вигадані злочинні групи. А в разі ухвалення проєкту 2513 можливості записувати до злочинних спільнот значно більше людей і без жодних реальних доказів обмежуватимуться виключно фантазією слідчих чи прокурорів.

Причому садити людей можна буде не лише за якісь злочини чи підготовку до них, а просто за сам факт "приналежності" до "злочинної спільноти". На думку одразу спадають "справа СВУ" та інші сфабриковані справи про "злочинні організації" сталінських часів.

Тобто, сьогодні, в 21 столітті, фракція більшості в українському парламенті пропонує ув'язнювати людей на 10, 12, 15 років (!) – більше ніж за вбивство! – лише за "участь у злочинній спільноті" чи "злочинний вплив", навіть якщо вони не вчинили й не планували жодного реального злочину.

Зеленський і його "слуги" з маніакальною впертістю намагаються протягувати через парламент закони, які руйнують право і демократію і крок за кроком перетворюють Україну на авторитарний режим.

Нещодавно ми спільними зусиллями домоглися відкликання президентського проєкту змін до Конституції, який під маркою децентралізації знищував місцеве самоврядування, і зняття з порядку денного антипарламентських змін до регламенту.

Народні депутати, які поважають демократичні цінності, правозахисні організації та громадяни мають звернути пильну увагу на законопроєкт 2513 і бити на сполох. Ми не маємо права допустити перетворення України на територію сваволі й безправ'я.

Заборона консульського обслуговування українців за кордоном є відверто протиправним і винятково шкідницьким кроком.

Заборона консульського обслуговування українців і видачі паспортів за кордоном є відверто протиправним і винятково шкідницьким кроком. Оскільки багато хто сприйняв цю новину швидше на емоціях, не усвідомивши її змісту й реальних наслідків, поясню по пунктах чому нічого, крім шкоди, це рішення не принесе...

Про бюджет культури на 2024 рік

З одного боку, проєктом бюджету на наступний рік передбачене деяке зростання видатків на культуру порівняно з нинішнім, і це, безумовно добре...

Рішення комісії зі стандартів дежавної мови дискредитує процес деколонізації.

Kомісія зі стандартів дeржавної мови має пeрeглянути своє нeдолугe рішeння, а її члeнам час іти у відставку. Рішeння Національної комісії зі стандартів державної мови про пeрeймeнування півтори тисячі насeлeних пунктів (включно з містом Запоріжжя) викликало справeдливe обурeння...

Про українську реконкісту.

З початком війни із Росію в Україна активно зміцнює національну ідентичність. Зросла державна підтримка української мови, культури, формуються спільні погляди на наше минуле...

Захист української мови – частина нашого європейського вибору.

Висновок Венеційської комісії на новий закон про національні меншини є відверто упередженим, а місцями просто неадекватним. Комісія і раніше відзначалася не дуже адекватними висновками на закони різних держав, що стосуються мови чи національних меншин, але тепер перевершила саму себе...

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР УКРАЇНИ І ЗДОРОВ'Я НАШИХ ДІТЕЙ ЧИ БРУДНІ ГРОШІ ТЮТЮНОВИХ ЛОБІСТІВ: ЩО ПЕРЕВАЖИТЬ?

Днями Верховна Рада розглядатиме в другому читанні євроінтеграційний законопроєкт 9206, який має привести українське законодавство про рекламу у відповідність із європейським...