29 січня 2020, 17:26

Соцопитування – підтримка ЄС зросла у півтора рази

Сьогодні чорний день для опонентів Петра Порошенка – всього лише через 8 місяців після обрання Зеленського президентом з'ясувалося, що рейтинг партії його головного опонента відчутно зростає.

"Європейська солідарність", за яку на виборах проголосували 8,1% виборців, тепер набирає у півтора рази більше 12,3% і це найкраща динаміка з усіх політичних партій.

Такими оптимістичними для опозиції стали результати дослідження Центру ім. Разумкова. І це свідчить про зміну тенденції, адже відносно недавно інше соціологічне агентство "Рейтинг", (відоме своїми компліментарними оцінками влади), навпаки фіксувало велетенську популярність новообраного президента.

Як свідчать збережені публікації, у вересні за даними "Рейтингу" діяльністю президента Зеленського були задоволені аж 71% виборців. На жаль, не збереглися статті про рівень задоволення партією "Слуга народу", але, розповідають, у вересні воно також зашкалювало – понад 54%.

А от якби вибори відбувались найближчої неділі, за Слуг проголосували б 45,4%, що також непогано і все ж таки відчутно менше, ніж у вересні. Напевне скандали у фракції не минулися дарма для партії президента.

ОПЗЖ та Батьківщина зберегли позиції на які вийшли за результатами парламентських виборів і тільки "Голос" обвалився до 2,5%.

Результати такої соціології для багатьох несподівані і вимагають осмислення. Якщо динаміка збережеться уже найближчим часом підтримка ЄС пережене ОПЗЖ.

У партії президента Зеленського мають усвідомлювати, що падіння понад 8% є тривожним сигналом і може продовжитись на фоні зростання затримки зарплатні особливо у східному та південному регіонах, які найбільше потерпають від зниження промислового виробництва.

_____________________________________________

P.S. Дані опитування, на яке я посилався – дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 21 січня 2020 року. Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.