16 жовтня 2019, 16:13

Чому 4 справи проти Портнова переважують усі звинувачення Порошенка

Сьогоднішня прес-конференція адвокатів Порошенка виявила, що проти Портнова так само порушено вже чотири провадження. Точніше, якщо говорити коректно, у 4 кримінальних провадженнях Портнов може бути викликаний на допит.

Як відомо і Порошенку також ні за одним провадженням підозра не оголошувалась, тож статус Портнова у 4 справах не відрізняється від того, кого він систематично звинувачує.

Відрізняється зміст, бо Андрія Портнова звинувачують у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину, відповідальність за що описана у статтях 383 та 384 Кримінального кодексу України. Інколи ці статті називають захистом від брехливого стукача.

13 жовтня після довгих зволікань ДБР було змушене зареєструвати відповідне кримінальне провадження. Але справжньою сенсацією виявилась заява адвокатів, що за подібний злочин Портнова звинуватили і в Панамі, де також відкрили кримінальну справу.

Ще два провадження, де свідком може бути Портнов, також стосуються інформації: за наклеп 29 липня, після якого чоловік вистрибнув на авто Порошенка та за незаконний збір та розголошення конфіденційних даних про особу.

Звичайно 4 провадження не можна порівняти з понад десятком проваджень, відкритими за заявами самого Портнова. Однак їх існування ставить під сумнів інформацію від Портнова про уявні злочини.

Взагалі ж на мій погляд "юридичний тролінг" з боку Портнова є вигідним новій владі, бо відволікає Порошенка-політика. Саме тому вигодонабувачем можна вважати президента Зеленського, а розслідування ДБР мають політичну мету.

Вражаючою також є сама фабула звинувачень. Наприклад у справі, де розслідують передислокацію кораблів через Керченську протоку ДБР цілком свідомо ігнорує рішення Міжнародного морського трибуналу, яким виправдано Україну. Більше того аргументи проти Порошенка на диво схожі зі звинуваченнями, які висували морякам від імені ФСБ.

На кого ж тоді працює головний орган слідства в Україні і для кого було допитано моряків, що повернулися на Батьківщину?

Тим часом на завтра ДБР знову викликає Порошенка на допит. Причому знову під час сесійного засідання – щоб не прийшов.