1 липня 2019, 17:29

Як не розвести Україну

Як відомо СММ ОБСЄ підтвердив розведення сил у Станиці Луганській, про що з оптимізмом розказував президент сьогодні вранці у одній футболці. Ну добре, коли так, але справа ж не у футболці. Поки-що у відносинах Зеленського з Росією все більше "розводять" Україну, як це сталося з невдалою спробою обміну повернення Москви до ПАРЄ на звільнення українських моряків.

Це ж уже не перше розведення сил. Починаючи з 2016-го у Мінську чи не кожного року домовлялися розвести сили, але щоразу домовленості зривалися через провокації російської сторони.

Зрештою, відведення військ – це другий пункт "Комплексу заходів на виконання Мінських угод". А першим є "негайне і всеосяжне припинення вогню". А в нас щодня десятки обстрілів. Навіть по санітарних автомобілях. Тому я повністю підтримую Ірину Геращенко, яка сьогодні пояснила, що розведення сил в Станиці Луганській має відбуватися в комплексі з виконанням інших умов Мінських домовленостей:

• Має бути звільнене Дебальцеве, що за документами повинне бути під контролем України.

• Мають бути припинені обстріли по всьому фронту.

• Має бути повернутий контроль за ділянкою українського кордону на окупованих територіях.

• ОБСЄ має перенести свій моніторинговий пункт у Станицю Луганську до КПВВ

Не впевнений, що телеканали дадуть її виступ, тому передав своїми словами конспект. Найголовніша думка – не можна висмикувати з усіх Мінських угод лише один пункт та й то виконувати його не повністю.

Тож коли ми завтра побачимо у Станиці Луганській на піар-акції урядовців, а може навіть відповідальних працівників Офісу президента, пригадаймо, що на Донбасі є ще десятки міст, селищ і сіл, де гримлять постріли і гинуть люди.