18 червня 2019, 13:46

Зеленський полюбив Нормандський формат

І хто би міг подумати, що відома порада п'ятого президента Володимиру Зеленському "йти шляхом, започаткованим президентом Порошенком" буде настільки ретельно втілюватись в життя?

Впевнений, що перший візит президента Зеленського до Парижу прикро вразив його виборців. Бо їхній обранець вже не говорить про "інший" формат переговорів по Донбасу, а віддає перевагу старому Нормандському. Зеленський заявляє, що Україна поверне Крим і хоче виконання Мінських домовленостей та продовження санкцій ЄС.

Інакше кажучи, виявилось, що у 2014-2015 роках Порошенко заклав найбільш оптимальний та ефективний концепт поведінки України у вирішенні питання окупованих територій. І Зеленський зрозумів це, щойно ставши президентом.

Щоправда злі язики подейкують, що Зеленський завжди говорить те, що має сподобатись співбесіднику. Тож будемо сподіватися він знайде в собі сміливість повторити Путіну те, що сказав Макрону.

А от справді серйозним викликом для України є озвучене Макроном бажання європейців повернути Росію до ПАРЄ, нібито з "гуманітарних міркувань". Зеленський цей удар пропустив.

Це може стати не просто дипломатичним провалом України і її президента. Це буде зруйнуванням післявоєнного порядку і загрозою всім державам Європейського континенту. Бо виявиться, що анексія та воєнна інтервенція – норма, яка навіть не викликає дій міжнародних організацій у відповідь.

Втім, на мій погляд, повернення Росії до ПАРЄ – це ще і наслідок ослаблення президентської влади в Україні після програшу Порошенка, коли наша парламентська делегація залишилась без підтримки глави держави.