11 червня 2019, 13:44

Батьківщина старих обличч

Схоже після 2014 року Юлія Тимошенко настільки обпеклась на нових політиках, що більше не хоче ризикувати. Перша п'ятірка Батьківщини не містить на диво жодного нового обличчя – тільки старі партійці. У Тимошенко проігнорували запит суспільства на оновлення на початку списку.

П'ять років тому ситуація була прямо протилежною – номером 1 Батьківщини тоді стала Надія Савченко, як тоді думалося політв'язень, яка проте не мала з партією жодних зв'язків. Загалом у першій десятці Батьківщини тоді було 6 із 10 нових членів. Троє нових були у першій п'ятірці.

А тепер – жодного. Тільки колишні і перевірені однодумці.

Наприклад олігарх і однодумець Сергій Тарута, який на цих виборах вразив політикум відвертою позицією проти вступу України до НАТО. Включення його під N2 до списку говорить про справжні погляди Юлії Володимирівни значно більше, ніж сотня її полум'яних емоційних заяв.

Зрештою, те, що оголошено тільки п'ятірку – поганий знак. Це означає, що за місця у другій, третій і навіть четвертій п'ятірці вчора ще відбувалась кулуарна боротьба і торги. А от п'ятої п'ятірки Батьківщини, на мій погляд, не буде – з поточним рейтингом партія не візьме більше 20-ти місць.

Вразило те, що Юлія Тимошенко остаточно здалась і заявила про майбутню коаліцію з партією Зеленського. Це демотивує частину виборців Батьківщини – тепер вони можуть одразу голосувати за "Слугу Народу". Або шукати справді опозиційний до Зеленського партійний проект.

Вчорашній виступ Тимошенко на "Свободі слова" – шлях до маргіналізації партії "Батьківщина". Подібні анонси про готовність входження "Батьківщини" в коаліцію за будь-яких умов з пропрезидентською партією ставлять логічне запитання виборцеві: "А для чого тоді голосувати за "Батьківщину" на парламентських виборах, якщо її програма повністю сумісна з програмою "Слуги народу"?

Таку помилку свого часу вже зробили комуністи Петра Симоненка, "без жодних умов" підтримуючи Партію регіонів. Як відомо після цього КПУ зникла з політичної орбіти взагалі.