8 червня 2019, 18:18

Чому не смішно від Смешка?

Партія найуспішнішого в минулому екс-голови СБУ Ігоря Смешка оголосила свій список на вибори.

Пишу "найуспішнішого", бо, наприклад, на відміну від непомітних політичних успіхів екс-голови СБУ Валентина Наливайченка колишній Ігор Смешко здивував багатьох на президентських виборах раптово вийшовши на шосте місце з результатом 6,04%. Він обігнав навіть трохи Олега Ляшка (5,48%).

Пишу "в минулому", бо з таким списком Ігор Смешко ризикує так само раптово закінчити свою політичну кар'єру, що почалася з настільки несподіваної підтримки виборців.

Можна не аналізувати весь список – достатньо подивитись на кандидата N5, яким став екс начальник генерального штабу часів Януковича генерал-полковник Володимир Замана. Він був головнокомандувачем ЗСУ 2012 – 2014рр.

25 лютого 2019 року Заману затримала військова прокуратура за звинуваченням у державній зраді. І тільки після інавгурації президента Зеленського 24 травня 2019 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу адвокатів і Замана вийшов на волю під особисте зобов'язання.

Причин для кількамісячного затримання за словами військового прокурора Анатолія Матіоса більш ніж достатньо. Слідство вважає, і мабуть, має докази, що за особистим підписом Володимира Замани відбулось:

• розформування 70 військових частин;

• отримано дозвіл на утилізацію 588 ЗРК;

скорочення понад 14 тисяч військовослужбовців у 2013 році;

• розформування частин розвідки, радіоелектронної боротьби, зв'язку...

У ЗМІ можна знайти інформацію від Матіоса, що в період, коли саме Замана очолював генштаб були розформовані зенітно-ракетні дивізіони, озброєні ракетними комплексами С-300, а також 19 авіаційних військових частин.

Особливо вражаюче читати, що Замана підпорядкував дислоковану у Криму авіацію та інші роди військ командуванню Військово-морських сил України. Саме це переформатування, вчинене у 2012 році, на думку експертів, пізніше спростило російським військам блокування українських частин під час анексії Криму.

Звичайно ж звинувачення прокуратури та СБУ ще треба доводити у суді, але якщо Замана стане народним депутатом, зробити це буде практично неможливо. Навіть якщо ВР зніме недоторканність в цьому випадку, партія завжди може заявити по "політичне переслідування".

Пишу цей блог не для того, щоб звинуватити ще раз Заману – я не прокурор, але мені, як політологу, цікаві мотиви Ігоря Смешка. Чи варто було ставити під удар свою репутацію, а якщо варто, то в чому виміряти таку вартість чи ціну?

Інше питання до голови Меджлісу Рефата Чубарова (N3 списку) – чи комфортно йому бути поруч з тим, хто можливо несе частину відповідальності за здачу рідного для Чубарова Криму?

На фото Володимир Замана і Віктор Янукович