31 травня 2019, 18:40

Ми не йдемо в опозицію – ми йдемо перемагати

Слова Петра Порошенка анонсують явище, яке в історії України відбувається вперше – програвши вибори президент не опустив руки, не здався, не сів писати мемуари, а сміливо повів свою політичну силу на вибори, у самий вир політичної боротьби.

Можливо наступники так і будуть робити, але попередники вели себе зовсім інакше.

Леонід Кравчук в 1994 році перебував у погано прихованій депресії. Мені довелося брати перше телевізійне інтерв'ю у Леоніда Макаровича і відбулося воно майже за півроку після програшу виборів аж у грудні. Головне питання, яке ми тоді обговорювали – як і чому.

Леонід Кучма в 2004 році виїхав з АП тихо і швидко, адже це була країна, де переміг Помаранчевий Майдан і народне "Кучму геть" ще у всіх дзвеніло у вухах. Ющенко після відставки відійшов від політики взагалі, а його партія "Наша Україна" на виборах 2012 року не пройшла 5% бар'єр, набравши близько одного відсотка. Віктор Янукович, як відомо просто дав дьору.

Петро Порошенко після відставки вже роздав десятки інтерв'ю, а сьогодні прийшов на з'їзд, де був обраний головою оновленої БПП, що тепер має назву "Європейська Солідарність", або просто ЄС.

Порошенко виступив з блискучою промовою, яка зафіксувала його чітку опозиційну спрямованість. Наразі він є найпопулярнішим лідером опозиції до Зеленського.

Вислів Порошенка – "ми не йдемо в опозицію – ми йдемо перемагати" – підкреслює спрямованість на перемогу і повернення до влади, адже погана та опозиція, яка не хоче перемогти.

Водночас Порошенко обіцяє підтримку Зеленському у всіх питаннях захисту інтересів України. Патріотизм та інтереси України для ЄС вищі вузькопартійних.

Європейська Солідарність оголосила про свою мету – вступ України до НАТО і Євросоюзу. Сьогодні ж партія прийняла програму, сповнену консервативних республіканських поглядів.

Але чи не найбільша несподіванка те, що Європейська Солідарність стала першою політичною партією, яка ризикнула добровільно визнати підзвітність громадській організації "Солідарна справа громад", тобто громадянському суспільству, значно ширшому колу, ніж сама партія.

Днями ЄС починає праймериз, які також буде проводити ГО "Солідарна справа громад" і це знову вперше в історії українського політикуму.

Причина таких позитивних змін – реальні прихильники, яких Порошенко отримав не за гроші, а завдяки тим своїм справам, які вдалося зробити за останні 5 років. Причому це прихильники з відкритими очима, які бачили і помилки, і те, що не вдалося. Наразі такого немає у жодної політичної сили в Україні.

Для того, щоб їх не розгубити і використати увесь творчий потенціал у Порошенка поки-що роблять усе можливе.