28 березня 2019, 14:57

Різниця рейтингу Тимошенко може бути результатом маніпуляцій

Останній день оприлюднення даних соціологічних опитувань приніс очікувану сенсацію – за результами незалежних та заангажованих соціологічних агентств рейтинг Тимошенко значно відрізняється.

КМІС, Демократичні ініціативи (серед тих, хто визначився) зафіксували підтримку Тимошенко на рівні 13,3%, а Порошенка – 18,8%

А днем раніше центр ім. Разумкова (серед тих, хто визначився) присвоїв Тимошенко рейтинг 14,8%, а Порошенку – 22,1%

В обох випадках Тимошенко відстає від Порошенка від 5,5% у КМІС та Демініціатив до 7,3% у центру ім. Разумкова.

Але знайшлося два агентства – Інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Центр "Соціальний моніторинг", які проводили опитування мабуть на замовлення Тимошенко, бо несподівано подарували їй майже однаковий рейтинг з Порошенком, 16% і 15,3% відповідно.

Скажете так не буває? І будете абсолютно праві.

Різниця між агентствами буває у межах соціологічної похибки, але аж ніяк 5 або 8 відсотків. Хтось із соціологів бреше? Ну як ви могли про таке навіть подумати?!:)

І тут варто пригадати 2004 рік, коли спалахнула Помаранчева революція. В ті часи Ольга Балакірєва, яка нині очолює такий "добрий" до Тимошенко Інститут соціальних досліджень керувала Центром "Соціальний моніторинг".

Саме в 2004-ому її "Соціальний моніторинг" влип у неприємний скандал, коли його екзіт-пол на користь Віктора Януковича різко відрізнявся від решти українського соціологічного світу.

У 2004-ому Балакірєвій довелося вибачатися перед колегами, як буде тепер?

Мене особисто дивує рішення штабу Тимошенко. Адже на Турівській залучили до роботи не просто соціолога з підмоченою професійною репутацією – на Юлію Володимирівну спрацювали спеціалісти, що в 2004-ому підігрували її опоненту Віктору Януковичу.

Чи різниця між цими політиками в 2019-ому не така вже й велика, що на виборах їх обслуговують одні й ті ж самі компанії?

P.S. Наостанок публікую закриті дані опитування, де навмисно стер назву компанії, яка його провела. Побачимо наскільки вірно вони визначили результати виборів. На першому графіку рейтинг від тих, хто визначився, де Зеленський – 22,4%, Порошенко – 17,7%, а Тимошенко – 9%.

На другому моделювання виборів у першому турі, де Зеленський – 28,2%, Порошенко – 23,6%, а Тимошенко – 11%