28 грудня 2018, 18:07

На зламі симпатій – рейтинг Порошенко наздоганяє Тимошенко.



Спеціалісти кажуть, що нібито не можна порівнювати результати досліджень двох різних соціологічних агенств, але я заперечу – можна. Адже вибірка в обох випадках трохи більше 2000 респондентів.

У грудні відбулося три ключові події, які могли вплинути на симпатії виборців.

Безумовно найголовніша з них – успішне утворення автокефальної православної церкви. Це подія століття і, можливо, навіть тисячоліття. І вона б не відбулася без найактивнішої допомоги Петра Порошенка. Те, що він робив це знехтувавши величезним ризиком для свого рейтингу у випадку провалу – виборці оцінили позитивно. Тому його підтримка злетіла на 4,1% у грудні.

Другою подія, яка призвела навпаки до стагнації рейтингу Тимошенко, на мою думку, стало її неголосування за розірвання Великого договору з Росією. Можна скільки завгодно критикувати владу, але на людей насамперед впливає не реклама, а власні дії політика. Те, що Тимошенко, дивним чином, не була присутня під час цілого ряду голосувань, що роздратували Москву, виборці також помітили.

А от третя подія, що могла обвалити рейтинг Володимра Зеленського на 2,5% за один місяць... стали його інтерв'ю. Не виключаю, що після останнього з них Гордону, підтримка актора ще більше впаде. Деяким кандидатам варто більше говорити, щоб люди знали з ким мають справу.

Динаміку рейтингів інших кандидатів добре видно з таблиці.