24 грудня 2018, 14:12

БПП починає і виграє – результати місцевих виборів

На місцевих виборах Блок Петра Порошенка перемагає як за числом обраних депутатів ОТГ, так і за кількістю голів ОТГ.

За попередніми результатами підрахунку 75% бюлетенів обрано 370 депутатів підтриманих БПП і 322 від Батьківщини (див діаграму внизу)

Ще більший відрив обраних голів, що були як кандидатами БПП, так і йшли за підтримки партії: 52 БПП і лише 5 Батьківщина.

Можливо це і є зрізом справжніх настроїв виборців у тих ОТГ, де відбувалося голосування, – соціологія в якій взяли участь сотні тисяч виборців.

Як бачимо, відрив на користь БПП особливо значний, коли йдеться про обрання господаря громади, якщо спроектувати на цілу країну – Президента. Але й на "парламентських" виборах БПП виявився попереду, хоч і з меншим відривом.

Хочу нагадати, що саме утворення ОТГ стало можливим завдяки реформі децентралізації, яку розпочав Президент і до якої теперішня опозиція спочатку ставилась досить скептично. Тому можна як шахах сказати, що БПП починає і виграє.

Для соціологів результати виборів можуть бути причиною замислитись над величиною дизайн-ефекту. Як виявляється насправді люди голосують дещо не так, як відповідають на їхні запитання.