21 листопада 2019, 12:06

Революція. Гідність. Свобода

Ще задовго до Революції Гідності "Свобода" готувала ґрунт для цих переломних подій.

Ще за півтора року до революційного Майдану, після ухвалення закону про двомовність, під Українським домом у Києві "свободівці" не просто чинили спротив силовикам, а перемогли "Беркут" голіруч у прямому протистоянні:

• Саме "свободівці" під час панування режиму Януковича скинули перший пам'ятник Леніну в Охтирці, а потім і головний в Києві та тисячі по Україні. А під час Маршу "Вставай, Україно!" у Києві саме "свободівці" уперше дали відсіч "тітушкам" на Софійській площі столиці.

• Саме активісти "Свободи", захищаючи місцеве народовладдя та самоврядування, зокрема, зупиняючи "дерибан" і розкрадання майна та земель Київської та інших громад, організовували рішучі та дієві акції протесту. А також зупиняли свавілля "забудовної" мафії по всій Україні. Саме "Свобода" проводила найбільшу кількість акцій по всіх містах та селах України.

• Саме "Свобода" протидіяла розколу, який постійно організовувала Партія регіонів і комуністів у середовищі опозиції, практично ставши центром єдності опозиції. Саме "Свобода" була тим цементом, який допоміг зберегти єдність опозиційних сил в українському Парламенті і потім разом, пліч-о-пліч, іти на Революцію, відкидаючи свої політичні амбіції.

• Саме "свободівці" на тисячах зустрічей депутатів і активістів доносили до людей просту ідею: злочинний режим Януковича треба повалити!

• Саме "свободівцю" Юрію Сиротюку належить честь дати назву революції – Революція Гідності!

Було роздано мільйони "свободівських" газет та листівок. Мало знайдеться таких "свободівців", які не стояли у наметах з пресою і не спілкувалися з людьми. Слова правди і конкретна дія – все це, безумовно, готувало ґрунт Революції Гідності. Завдяки багатотисячним маршам, активному поширенню націоналістичної символіки, гасел та риторики було зламано стереотип про начебто маргінальність українського націоналізму.

І перші в'язні революційного Майдану – також "свободівці".

24 листопада 2013 року після сутички під Кабінетом Міністрів України були ув'язнені Роман Біленький (на жаль, пропав без вісти на фронті московсько-української війни), Віталій Благодарний, Олег Матяс. Першим в'язнем подій на Грушевського також був "свободівець" − керівник Артемівської організації Донецької області Андрій Лоза.

Десятки тисяч членів і прихильників "Свободи" взяли активну участь у Київському Майдані і протестах по всіх регіонах України.

За даними Центру дослідження суспільства, який провів моніторинг протестів, репресій та поступок протягом періоду Майдану, ВО "Свобода" стала найактивнішою політичною силою Майдану.

Серед учасників Майдану, про участь яких у протестах найчастіше повідомлялося у засобах масової інформації, є ВО "Свобода" – 18% протестів, пов'язаних із Майданом. Решта партій взяли участь у меншій кількості протестів Майдану. Зокрема, участь ВО "Батьківщини" була зафіксована на рівні 13%, "УДАРу" – 10%, "Демократичного альянсу" – 3%, Радикальної партії – 1% протестів Майдану. Ще у 2% протестних подій повідомлялося про участь опозиційних партій без конкретизації.

ВО "Свобода" впродовж усіх цих драматичних подій не піарилася і не заробляла собі політичних балів, а фактично була чорноробом Революції, її "спецназом" і захисником під час найкривавіших подій.

19 загиблих "свободівців" – у Небесній Сотні – Герої України. А ще 123 поранених: обпечених газом, контужених, з важкими черепно-мозковими травмами, кульовими пораненнями, з ампутованими кінцівками та вибитими очима.

Наша боротьба продовжується. Всі потрясіння, які нині переживає Україна, свідчать, що після Революції Гідності так і не відбулося "перезавантаження" системи влади:

• немає системної боротьби з корупцією;

• не проведена деолігархізація політики та економіки.

• не понесли покарання представники попереднього режиму за їхні посадові злочини та злочини проти Майдану.

Всі ці роки влада намагалася зробити так, щоб усі справи Майдану пішли в небуття. І, вочевидь, теперішня влада – не виняток.

Справи постійно перекидуються між Генеральною прокуратурою, Державним бюро розслідувань та Національним антикорупційним бюро, через що можуть загубитися та не будуть доведені до кінця. Тим часом люди з оточення Януковича безперешкодно повертаються в Україну і мають неабиякий інтерес до справ Майдану, намагаються будь-що поховати їх.

По суті, антиукраїнські сили на Революцію Гідності відповіли контрреволюцією негідників. Їм чужі українські цінності. Вони не розуміють, що досягнути миру можна лише шляхом перемоги у війні. Вони дурять українців, що досягти добробуту можна лише шляхом розпродажу всього, що ще залишилося в держави, землі і стратегічних підприємств.

Місія нашого покоління – довести все це до кінця. Завершити Революцію Гідності. Побудувати справді сильну Українську державу, вільну від окупантів, від привидів минулого, від кримінально-олігархічних кланів.

Тож борімося, українці! Україна – понад усе!

ДЕСЯТІ БАНДЕРІВСЬКІ ЧИТАННЯ: "Філософія української перемоги. Візія Великої України"

Така вже, очевидно, планида Бандерівських Читань – проходити на тлі визвольної боротьби, пожеж війни і полум'я вогнів, – цілком відповідно до життя того, кому вони присвячені...

Вимоги очільників органів місцевого самоврядування щодо відсічі агресії РФ

Заява очільників органів місцевого самоврядування, обраних від ВО "Свобода", про відсіч вторгненню московського агресора. Восьмий рік триває московська агресія проти України...

Де Україні шукати союзників на міжнародній арені?

Де на міжнародній арені є українські союзники? І головне – що слід зробити, щоб виграти дипломатичну війну проти Москви? Восьмий рік поспіль влада веде цю політику, м'яко кажучи, провально...

Закон про особливий статус Донбасу: як і хто веде Україну до капітуляції?

Що об'єднало у спільному голосуванні здавалося б непримиренних опонентів з "Європейської солідарності", "Слуг народу" та ОПЗЖ? Путінські хотілки з федералізації України...

Вагнергейт: скандал з Єрмаком та Зеленським

Журналісти із Bellingcat опублікували першу частину свого розслідування. І воно миттю стало топ-темою всіх українських ЗМІ. З'явилися тисячі коментарів – і від аналітиків, і від політиків, і від свідомих громадян...

Бандера – наш Герой! Покрова – наше свято!

14 жовтня – День створення Української Повстанської Армії. Про УПА я знаю не з підручників. Рідний брат моєї бабусі – лікар-хірург Петро Скобельський – боровся за Незалежність у лавах УПА...