6 листопада 2020, 19:01

Кандидатів в КСУ на дебати! НАЦІОНАЛЬНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ (2)

Суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко один з тих, хто голосував ЗА рішення КСУ від 27 жовтня, що поставило догори дриґом не лише антикорупційну систему, а й увесь політичний організм України.

Цього суддю таємним голосуванням обрали на З'їзді суддів України. У переддень голосування Віктор Городовенко і ще двоє кандидатів на посаду судді КСУ (що були відібрані для внесення в бюлетень для таємного голосування Радою суддів України) взяв участь у ДЕБАТАХ на УКРАЇНСЬКОМУ РАДІО. Нагадую: Українське радіо - суспільний мовник, частина Національної суспільної телерадіокомпанії України. Засадничо суспільник мовник і створюється в країнах саме для таких важливих дискусій.

Якби судді – учасники З'їзду – послухали наші дебати та мали б совість, вони б не проголосували за Городовенка. Чому? Там купа питань по майнові декларації, зокрема, частина майна – дорога автівка, якою користувався на той момент суддя Городовенко, була записана на третю особу (якісь дядя з якоїсь причини давав судді покататися на своїм машині) та инші нетипові історії з майном.

А ще питання виникло в учасника дебатів із кандидатами на посаду судді КСУ – судді КСУ Володимира Шаповала – як може, мовляв, людина, що розглядає справи, обіймає адмінпосаду в суді (Городовенко очолював один із судів у Запоріжжі) та й паралельно написати дві дисертації – кандидатську та докторську.

Це питання до кандидатів, які потребують відповідей і обговорення пояснень.

Сьогодні у Верховній Раді спробували обрати 2-ох суддів КСУ по своїй квоті. Найбільше голосів (хоча й недостатньо для переїзду в КСУ) набрав Юрій Павленко (помаранчевий, а потім синьо-білий політк (!) За моїми джерелами, раніше (до Конституційної кризи) він мав чималі шанси стати суддею КСУ через договорняк із СН/ЗЕ.

Ці два приклади ілюструють, як судді (делегати З'їзду суддів) і народні депутати плюють на Конституцію або не знають її змісту.



Бо в Конституції чітко написано, хто може бути суддею Конституційного Суду України, у ст.148 КУ всього два вимоги:

1) високі моральні якості

2) правником із визнаним рівнем компетентності.


Чому таких кандидатів у КСУ судді і депутати не досліджують на предмет відповідності цим вимогам? Їм дозволяє Закон "Про Конституційний Суд України", який не передбачає жодного конкурсу, жодного відбору за критеріями моралі і наукового визнання.

Хоча проєкт цього Закону про КСУ був иншим: правники та активісти пропонували створити ЄДИНУ КОНКУРСНУ КОМІСІЮ, яка відбирає людей із високими моральними якостями та визнаним рівнем компетенції в праві. А СУБ'ЄКТИ подання – Президент, Верховна Рада та З'їзд суддів обирають для заповнення своєї квоти людину із цього списку моральних і професійних. Парламент минулого скликання проігнорував цю ідею (послав під три чорти правників та активістів) і от судді КСУ, обрані вже за цим Законом голосують за демонтаж антикорупційної архітектури (копірайт Зеленського). Як написала у фейсбуці одна із авторок іідеї про Єдину конкурсну комісію членкиня правлінння ЦППР Юлія Кириченко: шановні депутати, ви самі є джерелом свавільних рішень Конституційного Суду.

Але справжній конкурс на заміщення двох суддів від Верховної Ради і одного від Президента можна зробити і зараз - публічний, із деталізованим дослідженням декларацій кандидатів, їхніх наукових досягнень та инших важливих обставин.

Пропоную народним депутатам зробити справжній відбір кандидатів на судді КСУ на платформі Суспільного – Національної суспільної телерадіокомпанії України. За участі кандидатів та незалежних експертів із правничого та антикорупційного поля із належною репутацією.



Тим більше, що досвід є!

Запис дебатів тут:

http://rsu.gov.ua/ua/news/ukrainske-radio-znajomit-sluhaciv-z-kandidatami-na-posadu-suddi-ksu

І нагадую про ідею провести НАЦІОНАЛЬНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ на платформі Сусіпільного для пошуку виходу із конституційної кризи, спричиненої рішенням КСУ від 27 жовтня.

Мінус 5 млрд грн! Що курить міністр фінансів Марченко?

Україна має підвищити акцизи на тютюнові вироби. Це наше зобов'язання перед ЄС, яке закріплено у Директиві. Згідно цьому документу до 2025 року акцизи на сигарети, сигарили та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) повинні бути не менше 90 євро за 1000 сигарет...

І мертвим, і живим, і ненарожденним, і Зеленському

Тарас Шевченко, з "І мертвим, і живим, і ненарожденним...": "Не минайте ані титли, Ніже тії коми, Все розберіть... та й спитайте Тойді себе: що ми? Чиї сини? яких батьків? путінська пропаганда, а до того совітська й імперська пхають скрізь свої божевільні версії про Миколу Потоцького, Австрійський генштаб і леніна-сталіна як засновників України...

Як тг-канал +Вертикаль, компліментарний до глави ОП Єрмака, собачиться із журналістами

Почнімо трохи з лікнепу: в системі державної влади в Україні такої гілки влади як Офіс президента НЕ ІСНУЄ. В Конституції НЕМА згадки про Офіс президента...

Як Генеральний прокурор Костін ставить під загрозу наступний транш допомоги США на майже всю медицину України?

А чи чули ви про програму "Доступні ліки", у якій понад 500 препаратів українського та закордонного виробництва, що видають пацієнтам безплатно або за невелику оплату? А от просто зараз запитайте у своїй знайомих з ближнього чи дальнього кола, скільки вони заплатили за онкологічну операцію, скільки платять зараз за знеболюючі ліки? Тільки не про те, як було колись, а саме зараз – восени 2023 року...

Конституція і Вілкул. Хто зверху?

Коли мій давній знайомий по громсектору з Кривого Рогу Олег Сампір розповів, як він із колегами-активістами випадково дізналися, що ніякого Указу про призначення Олександра Вілкула нема посаду голови військової адміністрації Кривого Рогу не було, я розсміялася...

Чи був у Князєва та инших суддів ВС з міченими доларами позитивний висновок від Громадської ради доброчесності?

Ввечері 13 червня низка сайтів і телеграм-каналів із посиланням на Єдиний реєстр судових рішень оприлюднили прізвища ще трьох суддів Верховного Суду, у яких детективи НАБУ виявили мічені долари із корупційного "транша" екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва...