26 червня 2020, 11:27

Консультативна рада з місцевого самоврядування

Вчора нарешті вперше за останні 4 роки (!) зібрали Консультативну Ради з питань місцевого самоврядування.

Створили її ще в далекому 2009 році. Останній раз вона збиралася в 2016! Останніми роками ніхто й не знав і не чув про цей орган. А дарма!

➡ Насправді консультативна рада – це надзвичайно важлива можливість діалогу по таким непростим питанням децентралізації, місцевого самоврядування, виборів, ковіду...

Орган має об'єднувати урядовців, депутатів, голів областей і міст, голів усіх асоціацій місцевого самоврядування, мерів, представників ОТГ, сіл та селищ країни – усіх тих, хто приймає рішення – з усіма, хто бачить і знає ситуацію на місцях.

➡На сьогоднішній раді – колега з місцевого самоврядування сказав про те, що голови обласних рад країни жодного разу НЕ бачили Президента і не зустрічалися ні з теперішнім, ні з колишнім Прем'єром.

Це і є – криза державного управління та комунікації. Ситуацію, що склалась, потрібно терміново виправляти.

➡Тут я дякую пану Дмитру Разумкову, що він зібрав Консультативну раду і сподіваюсь, більше перерв на 4 роки не буде.

Рада має бути справжнім майданчиком для діалогу, конкретних питань та їх вирішень, а не просто для протокольних виступів із листочка. На щастя, таких виступів сьогодні було не багато, але все ж вони були (А такі виступи не потрібні ні нам, ні колегам.

Зараз нам бракує відкритого та дуже чесного діалогу! Тож кажу чесно.

П'ЯТЬ ПОЗИЦІЙ.

1.

Рада має стати справжнім і постійним майданчиком для дискусії та комунікації.

2.

У складі Ради з усіх депутатів-членів Ради – немає жодного представника опозиційних сил. Жодного представника будь-яких опозиційних фракцій! Лише слуги народу та керівництво парламенту – три позафракційні депутати. Це як? І що далі?

Як знаходити консенсус щодо децентралізації? Як знаходити 300 голосів для змін до Конституції, без яких децентралізація буде завжди незавершеною...?

І ще, у складі Ради від депутатського корпусу – 1 жінка. Після останніх подій це взагалі сум.

Звернуся до пана Разумкова переглянути склад Ради та зробити Раду інклюзивним майданчиком. Сподіваюсь, колеги чоловіки-Слуги народу мене підтримають)

3.

Я впевнена, що якби така Рада працювала ще від початку карантину й коронавірусу, ми б отримали зовсім іншу реакцію на кризу, вчасний фідбек, більш працюючі механізми та менше помилок.

➡ Наприклад, подібна консультативна рада – постійно працює у Великобританії – називається вона "КОБРа".

Вони теж прийшли до її обов'язковості не одразу, а після декількох великих криз в країні, коли треба було об'єднати всі зусилля.

Очолює її прем'єр-міністр, а складається вона з урядовців, депутатів, мерів великих міст, голів асоціацій та регіонів, плюс експерти та вчені. Плюс зараз окремо група медиків та вірусологів.

Саме ця рада у Великобританії розробляла всі механізми впровадження карантину та методи боротьби із вірусом.

Така інклюзивність, по-перше, викликає довіру до дій Уряду щодо карантину та антиковідових заходів, а по-друге, дає в сто разів більше розуміння для регіонів. По-третє, показує, що важливі рішення в часи криз суспільство приймає разом. Вже мовчу про безцінну можливість одразу отримати фідбек з різних куточків країни.

4.

Надзвичайно рада, що під час засідання, не лише я говорила про наш Закон про службу в органах місцевого самоврядування (який давно не рухається). Насправді, я була аж третьою людиною, яка про це сказала. Це круто)

Нарешті за 9 місяців з'являється розуміння того, що нам потрібна НЕПОЛІТИЧНА професійна служба в органах місцевого самоврядування. Сподіваюсь, скоро зможу поділитися тут гарними новинами.

5.

Нам критично бракує довіри, а довіра будується – через комунікації. Жодного закону, який позбавляє місцеве самоврядування грошей, але віддає йому нові повноваження – прийнято в цій Верховній Раді бути не може без думки місцевого самоврядування. Цю позицію висловили 90% спікерів.

Такі ж законопроекти в різних комітетах – ростуть, як гриби. І можуть обернутися катастрофою. Будемо обговорювати кожен. Вже і так наламали дров.

Працюємо далі. Сподіваюсь, механізм запущений. І сподіваюсь, він буде працювати.

-

Ну і нагадую, що більше пишу в Телеграм.

Другий Міжнародний саміт міст і регіонів у Києві

🇺🇦🇪🇺🗺 Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів: "As strong as united" У центрі Києва, у День Європи (дуже символічно) – мала можливість особисто взяти участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів...

Конгрес місцевих і регіональних влад: про підсумки року, досягнення та пріоритети

➡ Мала честь взяти участь в останньому підсумковому за цей рік – Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. На жаль, цього разу долучалась по Зум, а не персонально, бо сиджу дома з ковідом, фарингітом і майже втраченим голосом...

КОНГРЕС, ЯКИЙ ОБʼЄДНУЄ КРАЇНУ

У той час, коли здається, що все валиться, час грає проти нас, розмови про втому і зраду; коли ми максимально виснажені на кінець цього надскладного року; і потрапили в потік дуже непростих подій і політичної війни між республіканцями та демократами в США; коли кожна копійка допомоги та зброї даються надзусиллями; і коли, здається, маємо так мало гарних новини і результатів, тим цінніше проєкти, які виходять та роблять нас сильнішими...

Допомогти прикордонним до ворога областям: Сумщина й Чернігівщина

👩🏼💻🇺🇦 Взяла участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад. Цього разу фокус був на Сумській та Чернігівській областях...

Ти як?

Сьогодні – Всесвітній день ментального здоровʼя. Тепер для нас – це не пуста назва якоїсь програми. Ми маємо вчитися жити з цим болем, страхом, війною, жорстокістю...

Південна Корея, Україна та божевільні сусіди

🇰🇷 🇺🇦 Під час Всесвітньої конференції молодих парламентарів Міжпарламентського Союзу – мала двосторонню зустріч із делегацією депутатів Південної Кореї...